И така, бебчето вече е на два месеца и пред родителите стои ново предизвикателство – ваксините. Благодарение на тях забравихме за тежки болести като детския паралич, за смъртоносните едра шарка, дифтерия и тетанус, а други протичат леко и без последствия. Веднага трябва да се каже, че в близо сто годишната история на ваксините те толкова са усъвършенствани, че нямат нищо общо със своите предшественици в началото. Затова и страничните нежелани ефекти са редки – зачервяване на мястото на убождането, леко неразположение или температура, понякога сънливост.  90% от ваксинираните деца понасят интервенцията много леко, без никакви оплаквания. Имунизационният календар е създаден от имунолози, които се съобразяват с особеностите на имунната система и нейното развитие във времето, с възрастта на детето и вида на ваксината. Така че всяко отклонения като отлагане, разделяне на ваксините (в началото са по две) и измислени интервали между тях не почиват на никакви научни факти, може дори да са вредни. Условието за поставяне на ваксините е детето да е здраво, затова преди ваксинацията то се преглежда от лекар.

ВАЖНО ЗА ВСЯКА РОДИЛКА

Добре е и в семейството да няма болни хора с хрема, кашлица, гърлобол, защото бебето може да е видимо здраво, но всеки момент да се разболее. Ваксините се отлагат при сериозни здравословни проблеми като вродени болести, кардиологични, белодробни, бъбречни или ендокринни заболявания, висока степен на недоносеност и др. В тези случаи се изисква мнението на наблюдаващият специалист и нужните изследвания.

ИМЕНА ЗА МОМИЧЕТА

Какви ваксини се поставят и кога?

Първите ваксини се поставят още в родилния дом – срещу хепатит Б и БЦЖ против туберкулоза. В резултат хепатит Б при младите имунизирани вече не се среща, а БЦЖ пази от тежките форми на туберкулоза, включително туберкулозен менингит. Понасят се много добре, през втория месец на лявото рамо обикновено се появява малка пъпчица от БЦЖ-то. Ако няма никакъв белег към 7—10-ти месец се прави Манту, за да се види дали се е създал имунитет.

На 2 навършени месеци се поставят 2 ваксини – едната е шествалентна срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич), хепатит Б, хемофилус инфлуенце (чест причинител на инфекции в детската възраст). Другата е срещу няколко вида пневмококи, които причиняват пневмонии, отити и др. инфекции в ранната детска възраст. Поставят се едновременно в двете крачета. По желание може да се постави и ваксина срещу ротавирусна инфекция, която засяга храносмилателната система на кърмачетата, те бързо се обезводняват и често се налага болнично лечение. Прилага се през устата. Ваксините се понасят леко, дори приложени и трите наведнъж. Понякога има температура в умерени граници и за кратко, обикновено ден.

На трети навършен месец и минимум 30 дни от предишната се поставя отново шествалентната ваксина и по желание втората за защита от ротавирусна инфекция.

На четвърти навършен месец и не по-рано от 30дни от предишните се поставят отново двете (шествалентна и против пневмококи).

На една навършена година се прави реимунизация с ваксината против пневмококи.

На 13 месеца се поставя ваксина против морбили, заушка и рубеола. Изключително важна ваксина, рубеолата е фатална за бременни жени, заушката засяга и половата система на децата, морбили е тежка инфекция.Преди години английски лекар излезе със заблуждаваща, непотвърдена теза, че тази ваксина предизвиква аутизъм, което разтревожи родителите. Категорично се доказа, че това не е вярно. На въпросния лекар бяха отнети лекарските права, оказа се, че е финансиран от конкурентна фирма за производство на аналогична ваксина.

Около година и половина, една година след третата шествалентна ваксина се прави реимунизация с петвалентна такава. Отново реимунизация с четиривалентна се прави на 6-годишна възраст.

КОГА БЕБЕТО ЗАПОЧВА ДА РАЗПОЗНАВА МАМА

На 7-годишна възраст се прави проба Манту, която установява дали детето има имунитет срещу туберкулоза. При отрицателен тест се поставя БЦЖ.

На 12-годишна възраст се прави реимунизация срещу морбили, заушка, рубеола и срещу дифтерия, тетанус и коклюш. На тази възраст по желание на момичетата се поставя ваксина срещу рак на маточната шийка.

На 17 години е реимунизацията срещу тетанус и дифтерия, а след това – на всеки 10 години.

Текст: д-р Павлина Андреева, педиатър