Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев информира за случай, в който 4-годишно момиче в Испания е  диагностицирано с дифтерит, като от казаното става ясно, че това е болест в резултат от отказ на имунизация.

Дифтерия (дифтерит) е заболяванe на горните дихателни пътища, характеризиращо се с възпалено гърло, слаба треска, и псевдомембрана (налеп) върху сливиците, фаринкса и/или носа. При леките форми на дифтерията може да има само кожни прояви. Дифтерията е силно заразна болест. Разпространява се при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. До 20-ти век е била широко разпространена, но след това е почти премахната в развитите държави. В България ваксината ДФТ (произнася се "дифт-тет-кок" от Дифтерия-Тетанус-Коклюш) е включена в задължителния имунизационен календар.

Лекарите в Испания са били неподготвени за този случай, но все пак животът на детето е бил спасен с препарат (противодифтериен токсин) с изтекъл срок на годност, предоставен от Франция. В Европа от 30 години не е регистриран случай на заболял от дифтерия, но ситуацията се променя.

На заседание на парламентарната здравна комисия нещата изглеждаха по следния начин – с 13 гласа „за" срещу 2 „против" депутатите отхвърлиха предложение на „Атака" за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни.

В България често има дебати относно необходимостта от ваксини и мненията са различни, но винаги бурни, категорични в своята посока и понякога доста плашещи за повечето бъдещи майки.

И все пак, ако се запитаме - "Каква е вредата от разделянето, забавянето или пропускането на ваксини?" имаме ли отговор?