Топлото мляко облекчава кашлицата, студените компреси на прасците са ефикасни при температура, антибиотиците помагат при простуда – верни ли са тези твърдения? Вижте няколко мита и какво наистина помага на децата.

1. Студените крака предизвикват хрема.
Вярно е донякъде.
Студът сам по себе си не разболява – тогава децата на ескимосите би трябвало да са непрекъснато болни. В този мит все пак има искрица истина. Когато повърхността на тялото се изстуди, кръвоносните съдове на носа се свиват. Намаленото кръвооросяване ограничава имунната защита и улеснява агресията на вирусите. Сухият въздух в отопляваните помещения допълнително изсушава лигавиците. Най-доброто предпазване е да се проветрява три пъти дневно и в детската стая да се оставят влажни кърпи. След играта в снега краката на детето да се обтриват енергично и да му се обуват топли чорапи.

2. Ваксината срещу грип предпазва и от простуда.
Не е вярно.
Двете заболявания се предизвикват от напълно различни вируси. Грипът, който протича по-тежко от простудите, се причинява от грипни вируси. При бебетата може да се стигне до усложнения като пневмония. Истинският грип е сравнително рядък. За него е типично бързото покачване на телесната температура до високи стойности. В такива случаи малките трябва да се прегледат без отлагане от лекар, който да прецени дали става въпрос за простуда, или за грип. Ваксинациите са препоръчителни за хронично болни деца след 6-месечна възраст.

3. При простуда помагат антибиотици.
Не е вярно.
Простудите се причиняват от вируси, а антибиотиците помагат само при бактериални инфекции. Приемането на много течности отстранява болестотворните агенти от носоглътката, преди да са навредили на малкото. При простуда инхалациите с билкови пари се отразяват добре на детето. Полезно е и горещите билки да се сложат в купичка близо до леглото на бебето.

4. Горещо мляко с мед облекчава кашлицата.
Вярно е отчасти.
Учените са установили, че медът действа успокояващо при кашлица. Той съдържа множество естествени вещества, наречени антиоксиданти, които предпазват клетките в организма. Най-добре е преди лягане да давате на детето половин чаена лъжичка мед в чай. Млякото не се препоръчва, защото увеличава образуването на слуз. През първата година обаче на бебетата не бива да се дава мед, тъй като той може да съдържа бактерии с вредно въздействие върху малките. Сироп с мащерка втечнява слузта и улеснява отхрачването. Добро домашно средство са и компресите с извара.

5. На бебетата не бива да се слагат капки в носа, които премахват набъбването на лигавицата.
Не е вярно.
Хремата затруднява бебетата, те не могат да сучат поради неправилното дишане. Носната лигавица набъбва лесно поради тесните канали между носа и ушите. Не е чудно, че това пречи и на съня. В такива случаи може да слагате капки в носа за отбъбване на лигавицата, но само след консултация с педиатър и не по-дълго от три дена. В обикновените случаи помагат капки с морска сол. Съществуват и различни видове капки на хомеопатична основа.

6. Издухването на носа е по-добро от подсмърчането.
Не е вярно.
При духането в носоглътката се получава високо налягане, при което болестотворните агенти могат да попаднат в синусите. Затова е по-добре слузта да остане в носа при подсмърчане и само от време на време да се издухва. Малките могат да се научат, като мама и татко им покажат процедурата – вдишване, затваряне на устата, притискане на едната ноздра и внимателно отстраняване на секрета от другата. След това същото се повтаря с другата ноздра. За най-малките има аспиратори.

7. Компресите на прасците трябва да са студени.
Не е вярно.
Много студената вода свива кръвоносните съдове, поради което тялото отдава много малко топлина. Затова температурата на водата за компресите трябва да е само един-два градуса по-ниска от телесната. Ако краката на детето са студени въпреки високата температура, по-добре действат компреси на гърдите с хладка вода. Много причинители на болести не се размножават при температура до 38,5 градуса. Затова температурата трябва да се сваля само ако детето се чувства отпаднало.