Повечето експерти твърдят, че бебетата знаят много повече, отколкото предполагаме. Минути след раждането си бебето е способно да разпознае майка си по чертите на лицето ѝ, аромата ѝ, гласа ѝ. Макар външният свят да не е все още тъй интересен за вашето мъниче и то да обръща повече внимание навътре към своите лични телесни усещания, които са нещо изцяло ново за него, сетивата му работят, а заедно с тях и присъщите му когнитивни процеси.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

След появата на му ба бял свят вашето бебче сякаш иска да ви каже „Здравей, мамо видях те!“. Малкият сладур започва да гледа втренчено в лицето ви, когато го храните или го гушкате, това сигнализира, че то разпознава майчината фигура и за него лицето и гласът се съединяват в красиво единство. Липсата на възможността да се изразява вербално съвсем не му пречи да осъществява друг вид диалог през своите първи дни.

Усмивката, плачът, различните звуци, движенията на тялото създават една богата палитра от изразни средства, които всяка една майка се научава да разпознава и да реагира според желанията на своето бебе. Според психолозите бебето използва плач, за да привлече вниманието ви, и когато остава без отговор счита това за „майчина неотзивчивост“. Някои учени споделят, че бебетата, към които се проявяват повече внимание и грижа, плачат значително по-малко. Ако майките са обърнати изцяло към тях, те развиват своето базисно чувство на доверие и усещането за контрол над ситуацията, чувстват се обичани и защитени, което се отразява благотворно по-нататък в живота им. Някои проучвания сочат, че деца с по-отзивчиви към нуждите им майки са по-щастливи и радостни, когато изследват непознати ситуации и изпитват по-малка тревожност при раздяла.

След като вече е преодоляло лекия стрес от раждането и срещата с новия свят вашето бебе започва да възприема околната среда. То ще бъде кротко и тихо, когато му говорите или го държите, дори може да реагира със звуци, когато чуе гласа ви. Някои проучвания показват, че вашето мъниче разпознава гласа на майка си много преди тя да дойде на бял свят, затова комуникацията с него, още докато е във вашето коремче, е от голяма значение.

Въпреки че погледът на бебето ви все още е замаян, лицето на мама е най-интересното нещо за него. Бебетата могат да фокусират само предмети, които са на около 30 сантиметра от очите им. Според изследвания бебето предпочита да гледа човешки лица вместо играчки или други предмети. Затова, когато е будно, често му говорете и стойте близо до него – позволете на мъника да ви изучава до насита. След време то ще започне да ви имитира и да попива някои много специфични движения или гримаси (има време за тази част, разбира се, но бъдете нащрек с примера, който давате).

Бебетата обичат да ги държат, целуват, гушкат, масажират и да ги носят, а вие – родителите, се насладете пълноценно на тези прекрасни моменти, които неусетно ще се превърнат само в сладки спомени.

Текст: Milenita May