Винаги е удоволствие за нас, когато в студиото ни си говорим с Теодора Артинова, старша акушерка на Родилна зала, ПСАГБАЛ “Св. София”. Този път темата, която обсъждахме, беше Раждане, а съветите, които получихме, несъмнено, бяха полезни, много ценни и изключително важни. 

Как да се подготвим за вълнуващия момент на раждането? Първото, което Теди съветва своите пациенти, е да бъдат спокойни. Психо-емоционалната подготовка играе ключова роля. „Информираността на жената ѝ дава едно спокойствие.“ Разбира се, от особено значение е и доверието в медицинския екип.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Знаем колко силни са вълненията на майката мигове преди да роди. Често жените се объркват и се затрудняват да разберат кога точно е настъпил моментът, в който трябва да тръгнат към болницата. В студиото обсъдихме и този въпрос. Теди Артинова ни разясни подробно кои са най-ясните признаци, че раждането започва, а и ни убеди, че няма как да ги сбъркаме. 

Поставихме фокус и на дишането. Важно за нормалното раждане е жените да се щадят, тоест да дишат регулярно, да не дишат хаотично, учестено, защото това ще ги умори много, ще ги разконцентрира, ще доведе до изсъхване на устата, ще си създадат дискомфорт, няма да си помогнат с нищо. Важно е да се съсредоточим в контракцията и при едно започване да се поеме дълбоко въздух, задържа се до комфорт и след това се издиша бавно. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

На финала на нашия разговор обърнахме поглед към страха от раждането. Теди успокои притесненията на бъдещите майки и ни сподели, че с желание, болката е абсолютно поносима. Важно е да тръгнем към родилния дом с най-хубавата нагласа, която можем да чувстваме.  

Успяхте да чуете всичко, което обсъдихме с Теди? Ако не сте, можете да го направите още сега: