За да разберем повече за най-краткия път до мечтаното сбъдване на вашето малко чудо, за да научим повече за предизвикателствата по пътя на инвитро процедурите и за да бъдем запознати с всичко важно относно репродуктивните проблеми, в студиото ни поканихме Гергана Ингилизова, главен ембриолог във „Вита Ин Витро център” в МБАЛ „ВИТА”.

Защо все повече двойки срещат трудности, къде бъркат, съществува ли превенция и как може да се приложи най-доброто за пациентите? Гергана Ингилизова ни помогна да намерим търсените отговори.

От нея разбрахме, че успеваемостта на инвитро процедурата по принцип е комплекс от доста фактори, важен е екипът, който включва акушер гинеколози, акушери, ембриолози… Изключително важна роля имат и самите пациенти – те, със своята позитивна нагласа и с доверието, което дават на грижещия се за тях екип, също много спомагат за успешния краен резултат. Успеваемостта зависи първо от правилна диагностика, след това от адекватно проведена хормонална хиперстимулация и впоследствие прецизно приложени биологични процедури – обработка, култивиране на ембрионите, правилно избран ден за ембриотрансфер.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Обърнахме внимание на изчерпания яйчников резерв. Гергана Ингилизова ни обясни, че „изчерпаният или намаленият яйчников резерв е състояние на намалена плодовитост, така да се каже, със съответно и намалена овогенеза.“ На какво се дължи? Изчерпването на яйчниковият резерв е физиологично, то настъпва с възрастта на жената, но може и да е вродено, а също и следствие на някакви заболявания, в резултат на лечение или операции, може, разбира се, да бъде и с неизяснен произход. 

Разбрахме също кога най-често започва изчерпването на яйчниковия резерв и с каква скорост се случва. Важно е да не чакаме прекалено дълго за бременността и майчинството. Инвитрото не е панацея, понякога, когато е наистина късно, няма специалист, който да може да помогне. 

Научихме и какво е бластоцист: „Бластоцистът е стадият, до който ембрионът трябва да достигне, обикновено на пети ден. Може да имаме ранен на четвърти или бластоцист на шести ден.“ Кога прогнозите са добри и кога не и защо понякога ембрионът не стига до този ключов стадий - получихме отговорите и на тези въпроси.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

На финала, Гергана Ингилизова ни даде полезни съвети за това как да се справим със страха от инвитро процедурите. 

В разговора ни припомнихме и за съвместната ни кампания с болница „Вита“, която ще дари безплатна инвитро процедура при д-р Мая Василева. „Сбъдни се, бебе“ завърши и съвсем скоро предстои да разберем кой ще получи безплатния пакет, с включени хормонална стимулация, хормонални и ултразвукови изследвания по време на стимулацията, фоликуларна пункция, както и ембриотрансфер. 

Ако сте порпуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: