Атопичната кожа при бебетата и малките деца е предизвикателство, за което са необходими внимание, деликатност и нежни грижи. За да поговорим подробно по темата, в студиото ни поканихме д-р Наталия Боянова, дерматолог. Заедно с нея и експертът в грижите за кожата – Mixa получихме много полезни съвети и насоки за справяне с проблема. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE 

Д-р Боянова ни разясни в дълбочина какво точно представлява атопичният дерматит. От нея научихме, че: „атопията е едно предразположение генетично към развитието на няколко заболявания: атопичен дерматит, астма, алергичен ринит, алергия към храни, медикаменти… ако детето, което се роди, е с атопичен дерматит, рискът то да развие някое от тези заболявания в годините все пак е достатъчно сериозен, така че родителите трябва да бъдат запознати и с тази особеност на атопията“.

Разбрахме още, че „когато кожата на бебето започне да става суха, детето е неспокойно и се върти, за да покаже, че го сърби, когато се появят червени петънца със залющване“, е много вероятно да говорим за проблемна кожа. Зачервените бузки се оказаха също сигнал за атопичен дерматит. „Много пъти върху зачервената кожа на личицето могат да се появят и ситни пъпчици.“ А това е абсолютен типичен симптом на заболяването, сподели д-р Боянова.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Научихме колко важен е изборът на козметика, когато бебето ни страда от атопичен дерматит, и разбрахме за какво да внимаваме при закупуването на съответни продукти.

Дали можем да излекуваме изцяло атопичният дерматит? Запознахме се и с този отговор. 

Ако сте пропуснали да ни гледате, а темата ви вълнува, можете да чуете разговора ни с д-р Наталия Боянова още сега: