Добрата комуникация е в основата на ранното детско развитие, тя помага за формирането на личността и е един от основните видове човешка дейност, чрез която опознаваме себе си. Имахме удоволствието да бъдем във виртуалната компания на Ива Александрова, логопед, специалист в областта ранно детско развитие, и да си поговорим подробно по темата. Разговорът ни беше интересен и сме сигурни, че запознахме родителите с някои важни аспекти, касаещи първите комуникативни стъпки на бебето. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE 

Какво научихме?
Ива Александрова ни сподели, че и бременността, и първата година са много важни за развитието на комуникативните умения при децата. Повечето родители, в началото, се фокусират само върху физическото развитие на своето мъниче и следят дали то нараства на ръст, на тегло. Всъщност обаче рефлексите и сетивността са не по-малко важни и подсказват за бъдещето развитие на речта. Комуникацията е двустранен процес, тоест има две страни – в семейството това са грижещият се родител и бебето. Смисълът на процеса е чрез думи, жестове и поведение да променим поведението на другия. А каква е разликата между комуникация и проговаряне? Научихме и това.

Не е вярно, че бебетата нямат комуникативни умения, преди да започнем да чуваме от тях думички. От момента, в който се родят, те настройват своя плач – неговата интонация, сила, интензитет, така че да бъде максимално близък до родния език, на който ще говорят със своята майка. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Особено важен в първия месец, за бебетата се оказва очният контакт. Поговорихме си още и за гукането и разбрахме защо е важно да четем приказки на мъничето, още докато е в коремчето на мама.

Разбира се, не пропуснахме и да насочим родителите и за правилния момент, в който е добре да се пристъпи към консултация със специалист. 

Ако сте пропуснали полезния разговор с Ива Александрова, можете да го чуете още сега: