Здравейте, казвам се Ивелина на 27 години, от Стара Загора. От 4-годишна се занимавам с класически балет - първоначално непрофесионално, а като станах на 11 години и професионално. През целия си съзнателен живот съм работила, за да издигна в кариерата си. И преди 7 години официално бях назначена в Държавна Опера Стара Загора като балерина. Преди това съм участвала в множество балетни спектакли доброволно, без заплащане, тъй като просто нямаше свободни мета за дадената позиция, иначе още като ученичка 18-годишна софийски хореограф ми предложи соло в балета си (тогава беше гост в Стара Загора, за да постави 3-часов балет). След назначението в операта ръководството се смени и успяха да се сбъднат много мечти, дори и такива, за които не съм си помисляла. Разбира се, целият този неуморен труд, който полагаш цял живот се заплаща само с удовлетворение и аплаузи.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

За жалост, в България този труд остава силно недооценен, като заплата е почти на нивото на минималната работна заплата в страната. Съответна няма как да си осигуриш жилище, в което да създадеш свое семейство. Винаги съм мечтала да създам семейство. Но като нямаш жилище? Как? С годеника ми сме заедно от 8 години. Успяхме да си позволим жилище преди по-малко от 2 години, като се наложи да продаде малко имущество и навсякъде ни съветваха – „Не се женете, защото няма да ви отпуснат кредит…“(заради моята заплата). С 600 лв. на месец не мога да си позволя спокоен живот, а да не говорим за кредит и дете. Годеникът ми пое тежката задача да ни осигури дом, не голям, но достатъчен за двама души и в краен квартал на града. След като успях да поиграя в някои невероятни балети и прекрасни роли, реших, че е време с приятеля ми да помислим за семейство. Той го искаше много отдавна, но се притесняваше как ще ни осигури всичко, от което се нуждаем. Моето притеснение не беше по-различно, а освен него стоеше въпросът дали ще мога да се върна във форма след раждането и дали ще мога после да продължа да работя това, което единствено мога и което съм правила цял живот.

Решихме се. Лекарите бяха казали, че няма да стане бързо, заради щитовидната ми жлеза и желязо-дефицитната ми анемия, но се получи почти веднага, още на третия месец опити. Видях втората чертичка - според мен НЕслучайно, толкова рано, цели 4 дни преди закъснението. Спрях моментално с балета, като по това време репетирах по цял ден 4-те действия на балета ,,Лебедово езеро".

Макар и да научих рано и да бях спряла моментално, получих хематом в матката, вероятно, заради танците. Полежах си два месеца и с хапчета за задържане, хематомът се абсорбира, а аз понапълнях рязко. От глад и тренировки цял ден, преминах на редовно хапване и лежане. В момента по-важно нещо от здравето на момиченцето вътре в мен - няма! Тя е и ще бъде всичко за нас. След два дни влизам в 6-ия месец. Надявам се всичко да бъде наред и малката да се роди на термина и да си я гушнем с много любов! Нямаме търпение!

Представям си я със сините очи на баща й! Щастлива и любознателна ще бъде, за да пътуваме, да се радваме на всеки един момента в живота. Искаме да й покажем всичко, което сме видели, да я научим на всичко, което знаем. Разбира се, представям си я и в операта как расте. Има множество такива деца, които наричаме ,,оперните деца". Техният живот преминава по репетиции в зала или на сцена, заобиколени от много каки, батковци, чичовци и лели. В нашата трупа участват чужденци от цял свят, които не спират да се вълнуват за малката и да ме убеждават, че те ще са най-добрите бавачки и вече правят уговорки, когато аз репетирам, те да се грижат за нея отстрани - зад кулисите или пък в студиото, под сянката.

Представям си колко сме щастливи тримата с таткото, всички нови емоции и трепети, които ни очакват са на една крачка разстояние! Представям си едно много красиво бъдеще. Надявам се в даден момент и четвърти член на семейството да се присъедини към нашето щастие...

Историята на Ивелина е част от кампанията на ДНК – ,,Направи го сега”, която е насочена към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца.

Ако сте заченали своето бебе през 2021, запишете се на www.napravigo.bg,  като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат ,,Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца.

Регистрирайте се до 31 януари 2022 г.