Появата на бебето е радост за мама и татко – сърцата са пълни, а лицата са усмихнати, бебето плаче, смее се, подарява ви нежност и ви кара да се чувствате богати и безкрайно щастливи. Е, едва ли всичко ще бъде така розово и сладко, както сте си го представяли, много скоро ще се сблъскате с някои интересни предизвикателства. За да бъдем подготвени за всичко, което ни предстои, потърсихме помощ от д-р Борислав Дренски, неонатолог, АГ болница Селена.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE 

Какво обсъдихме с него? В началото на нашия разговор обърнахме внимание на разходките в първия месец и разбрахме, че когато бебето е с вече изграден режим на хранене и спане, нищо не пречи на родителите да го извеждат на терасата, при слънчево време, и в последствие да започнат с кратки разходки в началото, които постепенно да се увеличават като време. Разбира се, важни са климатичните условия – когато навън е много студено, духа вятър, въздухът е тежък, разходките не са препоръчителни. 

Д-р Дренски ни даде полезни съвети и относно грижата за пъпчето. Научихме, че докато пъпният остатък все още не е отпаднал, е добре да къпем бебчето под течаща вода, а след като отпадне, вече спокойно да го поставим в корито. Важно е да подсушаваме добре пъпчето, да използваме спирт и специални лосиони, които помагат за по-бързото изсушаване на пъпния остатък. 

Разбрахме също, че „бебета са доста големи експерти относно храненето и стига да не им се месим много, те сами определят от колко храна имат нужда, за да могат да функционират нормално“. Важно е да следим теглото на бебето, а не това колко то изяжда: „Основният критерий за правилното хранене е наддаването на тегло и оценката на растежа на детето спрямо растежните криви.“ 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Специално внимание обърнахме и на коликите. Разговорът ни беше интересен, сигурни сме, че бяхме полезни. 

Ако сте пропуснали предаването с участието на д-р Борислав Дренски, можете да изгледате епизода още сега: