Бебето е тук, всичко с раждането е минало успешно и вече сте у дома. Вероятно много от току-що родилите майки, усещат зърната си свръхчувствителни, но и едновременно с това се чувстват съвсем готови да започнат с кърменето. Ако процесът ви изправи пред предизвикателства и се появят проблеми, ще имате нужда от помощ и правилни съвети. Именно тях предлагаме в следващите редове. 

  • Плоски или хлътнали зърна

Ако зърната ви са плоски или скрити навътре в гърдата, може да имате допълнителни трудности в началото на кърменето, особено ако бебето е лесно раздразнимо. То може да плаче сърдито и да си дърпа главата назад, ако търси зърно, което не успява да намери. Това не бива да ви притеснява, може да се опитате да си помогнете с лек масаж, който да направи зърното по-изпъкнало, съществуват и специални протектори за зърна, които също могат да окажат положителен ефект. 

  • Болки по време на кърменето

През първата седмица е възможно да получавате присвиващи болки в долната част на корема, щом бебето започне да суче. Това е нормално рефлекторно действие, чрез което кърменето помага на матката да се свие и възвърне в предишния си размер. След известно време тези болки изчезват. 

Същото важи и за болките, които е възможно да усещате и в зърното по време на кърменето. Те са напълно нормални, скоро ще изчезнат. 

ОТБИВАНЕ НА БЕБЕТО – ВАЖНИ ПОДРОБНОСТИ

  • Болезнени и напукани зърна

Непрекъснатите болки по време на кърмене често се дължат на напукване на зърното и то трябва внимателно да се огледа. Ако зърното се напука, обикновено се препоръчва да се прекрати кърменето от тази гърда за около 24-48 часа. Лекарят ви може да предпише специален мехлем за раздразнените зърна. След кърмене оставете зърното 15-тина минути открито. 

  • Препълване на гърдите и ареолата

Има три различни вида препълване на гърдите. Причината за най-често срещания от тях е препълването на синусите - резервоарите за мляко, разположени зад ареолата. Това не е неприятно за майката, но ареолата може да стане толкова твърда и плоска, че бебето да не може да я обхване с уста и да я притисне с венците си. То може да обхване само зърното и при дъвкане да го раздрани. Затова е важно да изцедите достатъчно мляко от синусите, по този начин ареолата ще омекне, а това ще позволи на бебето бебето да я обхване. 

- Периферно препълване на гърдите
При този тип се препълва не само ареолата, но и цялата гърда. Тя става твърда и болезнена. В повечето случаи болките са леки, но при тежките случаи гръдните жлези се увеличават, стават много твърди и извънредно болезнени.
- Втвърдени гърди и абцес на гърдите. 
Този вид препълване прилича на общото препълване по това, че излиза извън областта на ареолата и е болезнено. То обхваща обаче само една част от гърдите. Той се среща по-често при излизането от родилния дом. Ако в гърдата се появи болезнено място, това може да бъде инфекция или абцес. Кожата над него може да се зачерви. Премерете си температурата и незабавно се свържете с лекар. 

  • Да кърмя ли, когато съм болна? 

При обикновено заболяване, когато си стоите вкъщи, е възприето кърменето да не се прекъсва. Да, вероятност да заразите бебето, съществува. Но тя е налице, дори и ако кърмене липсва. Освен това повечето инфекции са заразни още преди появяването на каквито и да било симптоми. Общо взето при бебетата простудните заболявания протичат по-леко, отколкото при възрастните, така че няма за какво да се тревожите. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

  • Изцеждане на гърдите с помпа? 

Изцеждането на кърмата с помощта на помпа се налага, когато бебето не може или не иска да суче, въпреки че имате обилна кърма. Това се случва най-често, ако бебето ви е твърде дребничко и слабо, за да суче, или изобщо не трябва да бъде изваждано от кувьоза. Изцеждането на гърдите ще позволи все пак то да се храни с вашата кърма, но от шише или гутатор.

Ако сте болна и се намирате в болница или е нежелателно да имате пряк контакт с бебето, кърмата може да се събира и да се дава на бебето с шише, докато бъдете в състояние отново да кърмите. Понякога и обикновената хрема може да се предаде на бебето и да протече при него с усложнения.

Помпата може да се ползва и при отбиване на бебето от кърмене. По време на отбиване гърдите се изпразват частично, за да се спестят болките на майката. Млякото се изцежда толкова често, колкото е необходимо, и само дотолкова, че да се намали напрежението в гърдите. На пазара се предлага голямо разнообразие от помпи. Може да намерите подходящата за вас помпа според различните категории - цена, качество, удобство.

Текст: Milenita May