Текст: Христина Шопова, доброволен консултант към Националната асоциация за подкрепа на кърменето (НАПК) от 10 години и собственик на българската марка за детски дрехи Шушулка/Shushulka. Хриси е и майка на три деца. В тази рубрика тя ще отговаря на въпросите, които вълнуват бъдещите майки във връзка с кърменето.

Честито, бебето е вече тук! Ами сега? Опитът ми като консултант по кърмене показва, че основната причина за повечето проблеми и трудности с кърменето е организацията на кърменето и стимулацията на гърдите в болницата: СЗО и Уницеф препоръчват кърменето да започне в първия час след раждането.

В тази статия ще разгледаме какво да очаквате в първите дни след раждането. Ще видим какво се случва с бебето и ще припомним какви са стъпките за успешно начало на кърменето. Веднага след раждането вашето бебе съвсем не прилича на бебетата, които сме виждали по снимки и в списания – пухкави, розови и бузести. То може да е със синкава кожа, изцапано и покрито с верникс – белезникава мазна субстанция, която защитава кожата на бебето в утробата. За да му помогнете да са адаптира към новата среда и да се почувства сигурно и спокойно, се препоръчва да направите първи контакт „кожа до кожа“, като поставите голото бебе върху гърдите и го завиете с топло одеяло. Това простичко наглед време заедно е много важно, защото помага на бебето да регулира дишането и температурата и помага за успешно начало на кърменето. А кърменето ще му помогне за няколко месеца да постигне сладките бузки на бебетата от рекламите.

KAКВО ДА ОЧАКВАМЕ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯТА НА БЕБЕТО

Проверете преди раждането каква е политиката на болницата за първи контакт и дали е възможно това да се случи още в първия час след раждането. Ако сте разделени от бебето след раждането – например след секцио или по-тежко раждане – можете да направите този контакт веднага след като ви дадат бебето.

Кога да започна да кърмя?

Колкото по-скоро след раждането сложите бебето да суче, толкова по-добре. Ако това се случва в първия час след раждането, е много вероятно бебето самӝ да намери гърдата и да засуче. Ако бебето е засукало добре, ще усетите, че устичката му прави добър вакуум и ще усетите контракции – кърменето подпомага прибирането на матката след раждането. Възможно е да са ви казали да чакате кърмата да „слезе“, но това е остарял съвет, който всъщност вреди – вие не стимулирате лактацията, а това забавя процеса и често води до проблеми с количествата в първите месеци. През това време бебето трябва да яде и се храни с адаптирано мляко от бутилка, което го учи да суче по начин, съвсем различен от начина, по който яде на гърда, което също затруднява успешното начало на кърменето. Вместо да чакате кърмата, повикайте я!

ИМЕНА ЗА МОМИЧЕТА

Ето как:

Вземете бебето в стаята при себе си възможно най-скоро след раждането, и ако болничната политика позволява, не се разделяйте и през нощта. Ако бебето не може да бъде при вас от самото начало или пък през нощта, цедете и двете гърди на всеки 3–4 часа след раждането.

 Споделено от вас:

„Искам да взема бебето при мен в стаята през цялото време, но се притеснявам дали ще се справя.“ Напълно нормално е след раждането да се притеснявате да вземете бебето при себе си и да се чудите дали да не го оставите на опитните грижи на акушерките. За да ви насърча да изберете да сте заедно още в болницата, ще ви разкажа какво се случва със здравите доносени бебета в неонатологията – всяко от тях лежи в креватчето си, обградено от други плачещи или спящи бебета и акушерките ги взимат само за тоалет и хранене в определени часове. На една акушерка се падат по няколко бебета и доста административна работа и те нямат време да гушкат и успокояват бебетата.

 • Когато бебето е при вас, предлагайте му да суче и от двете гърди на всеки 2–3 часа, като го изчаквате да пусне самӝ гърдата, преди да го преместите на втората. На следващото кърмене започнете от гърдата, с която сте приключили. В началото бебето се учи как да суче и кърменията могат да са дълги и да ви се струва, че кърмите непрекъснато – това, макар и уморително, е напълно нормално поведение на новородено бебе.
 • В началото гърдите произвеждат коластра – макар и малко като количество, тя е напълно достатъч на за малкото стомахче на новороденото. След няколко дни тя преминава в кърма и тогава може да усетите как изведнъж гърдите ви стават твърди и тежки. По-надолу в статията има подробно описан начин да се справите с това препълване.
 • Ако бебето спи над 3 часа и ви е трудно да го събудите за кърмене, можете да го съблечете и да го гушнете на голо, за да се поразбуди и да ви усети.
 • Изпробвайте различни пози за кърмене, докато намерите такава, която да ви е удобна. Потърсете клипчета в интернет за найразпространените пози – люлка, кръстосана люлка, футболна или биологична поза.
 • Бебето няма нужда от вода и от почивка на коремчето, нито пък е необходимо или научно обосновано да се опитвате да налагате режим или да ограничавате колко време и през какъв интервал да го кърмите.

Често роднини и познати и дори болничният персонал се опитват да съветват родителите да не свикват бебето на ръце, да го оставят да плаче и да не му дават да ползва майка си за биберон. На тях и на вас напомняме – бебето няма способност да манипулира до много, наистина много по-късна възраст, но за сметка на това има постоянна нужда от близост и храна. В началото плачът е единственият му начин да ви покаже, че е уморено, самò или гладно. С течение на времето то ще развие и други начини да показва нуждите си, а и вие ще започнете да разчитате по-добре сигналите му. Дори и тогава гушкането и кърменето ще ви помагат да го успокоите, нахраните и приспите.

ИЗУМИТЕЛНО - НОВОРОДЕНИ БЛИЗНАЦИ НЕ СПИРАТ ДА СЕ ГУШКАТ

Как да разбера дали кърмата ми е достатъчна и дали бебето има нужда от дохранване?

Това е един от най-често задаваните въпроси към консултантите по кърмене и с право, защото е много важно да сме сигурни, че бебето яде добре през първите дни и седмици след раждането.

Бебето суче достатъчно, ако го кърмите между 8–12 пъти и от двете гърди за 24 часа и:

 • Виждате резултата в пелените, тоест бебето пишка и ака достатъчно често. В първите 24 часа трябва да има една напишкана и една наакана пелена. До няколко дни след раждането катранено черният мекониум преминава в зеленикави, а покъсно и жълтеникави изпражнения с консистенция „горчица с извара“ – поне 3 на ден, с големината на монета от 1 лев. В този период трябва да има и минимум 5 обилно напишкани пелени.
 • До изписването бебето е свалило не повече от 8% от рожденото си тегло и на десетия ден след раждането вече е възстановило теглото си.
 • След 10-тия ден бебето наддава по около 100 гра ма на всеки 3 дни. Ако нямате кантарче, можете да премерите бебето при педиатъра или да вземете кантарче под наем. Добре е бебето да се мери на един и същи кантар, с еднакви дрехи и със суха пелена. Ако бебето се буди често и иска да яде, но наддава добре и има достатъчно наакани и напишкани пелени, няма повод за притеснение и не е необходимо да дохранвате. Кърмата се усвоява много бързо – за около час, а и бебето не търси само храна, търси прегръдката на мама и близост с нея. Нормално е бебето да спи добре на гърда, гушнато в мама или тати, но да се събужда веднага след като го оставите в кошарата. Ако и при вас е така и то търси вашата близост за спокоен сън, можете да пробвате да го приспивате в слинг или ергономична носилка.

Препълване на гърдите при слизане на кърмата на 2–4 ден след раждането – как да си помогнем сами?

Ако до този момент не сте цедили или кърмили редовно, в първите 48–72 часа след раждането можете да се окажете с препълнени, тежки и болезнени гърди. Заради препълването и напрежението зърното става почти или напълно плоско, а ареолата около него твърда и неразтеглива, така че нито бебето не успява да засуче добре и да помогне, нито вие успявате да изцедите нещо на ръка или с помпа. Тези гърди се наричат оточни - освен кърмата в тях са се натрупали и течности от вливанията преди, по време на и след раждане, които причиняват това оттичане.

За да се справите с тази неприятна ситуация и да облекчите гърдите, можете да използвате следните три стъпки:

 • Студен компрес, който да намали отока. Не използвайте топли компреси, тъй като те увеличават отока.  Легнете по гръб, за да може гравитацията да издърпа течността надолу от гърдата към тялото.
 • Докато лежите по гръб, направете т.нар. гимнастика на гърдата. Хванете гърдата с две ръце и я повдигнете нагоре и отпуснете надолу. След това я преместете наляво, до центъра и после надясно отново я върнете в началната й позиция. Накрая движете гърдата в кръг – първо по посока на часовниковата стрелка, а после в обратната посока. Тази гимнастика се прави по два пъти на всяка гърда и след това пристъпваме към омекотяване на ареолата.
 • Омекотяване на ареолата с обратен натиск. Натиснете леко с върховете на пръстите си ареолата около зърното. Бъдете нежни и внимателни – спрете да натискате, ако усетите болка и задръжте пръстите, като преброите бавно до 30. Преместете връхчетата на пръстите на друго място и повторете. Цялото омекотяване продължава около 2-3 минути на гърда – това е достатъчно, за да минете през цялата ареола и да избутате натрупаната под нея течност.
 • Дайте на бебето да суче или изцедете внимателно на ръка. Надявам се всичко това да ви бъде полезно през първите дни с бебето. Ако имате имате въпроси за кърменето, изпитвате болка (да повторим кърменето не трябва да боли) или се съмнявате дали бебето суче ефективно, можете да потърсите подкрепа от доброволните консултанти на НАПК.

ТРИЗНАЧКИ СА БРЕМЕННИ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ

СЗО и Уницеф препоръчват:

 • Кърменето да започне в първия час след раждането;
 • Изключително кърмене (без даване на вода и дохранване) през първите 6 месеца;
 • Захранване през 6-тия месец и допълващо кърмене до 2-годишна възраст на детето.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) е създадена през 2010 г. под егидата на Нацио- налния комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването, за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. НАПК организира и провежда обучения за повишаване на квалификацията на медицински специалисти, както и обучения за майки с позитивен опит в кърменето, които след положен изпит получават сертификация за доброволни консултанти по кърмене към организацията и подпомагат със съвети и актуална информация бременни и кърмещи. В момента има около 120 действащи доброволни консултанта в цялата страна, чиито координати могат да бъдат намерени на сайта на НАПК www.podkrepazakarmene.com. По телефон и в лична среща доброволките консултират майки по проблеми при кърмене, отговарят на националната телефонна линия и по електронна поща, водят групи за споделяне на опит на живо и в социалните медии.

Национална линия на доброволните консултанти по кърмене: 0896 418 488