Съвсем скоро ви споделихме за историята на малкия Ивелин, който се роди едва 900 грама, но успя да се справи успешно с борбата за живот. Месеци наред лекари, медицински сестри и акушерки в отделението по неонатология на болница „Токуда“ бдят денонощно над него. Битка за първите глътки въздух - много малки пациенти минават през нея и се борят за своето оцеляване, докато животът навън ги очаква. И най-вече мама, тате и тяхната история. 

В следващите редове ви споделяме част от емоционалния разказ на неговото семейство.

Първите седем години в общия живот на началната учителка Кристина Германова, IT специалистът Цветан Германов и синът им Крис са изпълнени с щастие. На 7 април 2021 г. семейството разбира дългоочакваната новина, че очакват и второ дете.

ИВЕЛИН, РОДЕН С ЕКСТРЕМНО НИСКО ТЕГЛО, ВЕЧЕ Е У ДОМА 

Следва трудна бременност, след което и месеци в болницата, когато бебето Ивелин се появява на бял свят с тегло едва от 900 грама.

„17 септември 2021 г. беше ден като ден, трети учебен ден за Крис, оставих го на училище, прибрах се и аз си спомням, че с измиването на ръцете и поглеждането към прозореца, получих съобщение, че тя ще ражда. А това беше общо взето шести месец от нейната бременност. След известно време получих друго съобщение, тя ми каза, че я транспортират в „Токуда“ по спешност с линейка, след което спря да пише", разказа Цветан. 

„Изплака. Аз седях три дни, той остана тук четири месеца и половина“, добави Кристина. 

„Той беше на изкуствена вентилация, получи усложнения от преждевременното раждане, мозъчен кръвоизлив, който в динамика доведе до хидроцефалия, и се наложи още когато беше около 2 кг. да се евакуира тази течност, която притискаше мозъчната тъкан, по-късно имаше усложнения и в очите“, обясни д-р Радка Масларска.

„Бях изпаднала в безнадежно състояние. Повикаха ме да го видя. Тогава ми обясниха всъщност, че той има нужда винаги да има човек до кувьоза... Усетих какво означава това - не могат да дадат никаква гаранция, въпреки че не спираха да се борят. Единственото, което ги помолих, е да не спират, докато има вариант, просто да не се отказват, и тогава получих отговор - „при нас няма такова нещо, ние се борим до край, няма да се откажем никога“, заяви майката на Ивелин. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

„Ние сме тези, които първи ги докосваме, така както те се доверяват на нас, така и ние. Целта е да помогнем на тези малки борци, които дават всичко от себе си“, добави акушерка Нели Ангелова. 

Таткото споделя, че в началото не е искал да вижда сина си. За първи път на живо го вижда на Коледа. 

Скоро изписват бебе Ивелин, а медицинският екип получава неочакван подарък. Специална книга с трогващото заглавие „Една история за малък герой и неговите спасители“, написана от Кристина като разказ от името на малкия Ивелин.

„Да, много се гордея с него и много се радвам, че премина през тези трудни неща, преди да го изпишат. Беше много радостно за мен, когато мама ми каза, че скоро ще го изпишат“, споделя емоциите си батко Крис. 

Завършваме този докосващ разказ с думите на мама Кристина: „Вяра, Надежа и Любов - защото той всъщност се появи на този ден, за да ни научи на вяра, да ни покаже, че винаги има надежда, и да ни обича и ние него.“

Източник и снимки: https://btvnovinite.bg/