Бременна сте, чудесно. Навън е пролет и атмосферата на сезона събужда вашето позитивно и пъстро настроение. Как да допълните удоволствието си? Какво ще кажете за един отпускащ и релаксиращ масаж. Масажът по време на бременност облекчава леките болки, изтръпванията и подуванията. С масажите е подходящо да започнете след края на третия месец, когато характерните за началото на бременността умора, гадене и световъртеж, са вече отминали. Нежното масажиране помага при болки в гърба и кръста, ще окаже благоприятен ефект върху безсънието, ако страдате от такова, ще намали главоболието ви и ще се погрижи и за другите ви неразположения. 

По време на масажа бременната може да лежи на една страна, както и да и да бъде седнала на стол с корем към облегалката и леко приведена напред. 

  • Ето и кои са основните ползи от масажа по време на бременност: 

•    Релаксация и намаляване на стреса.
•    Облекчаване на мускулни болки, спазми – особено в кръста, врата, бедрата, глезените.
•    Подобрява кръвообращението и така може да намали подуването на органите.


•    Намалява натоварването върху ставите, които са носители на нарасналата тежест. 
•    Улеснява процеса на раждане.
•    Подобрява гъвкавостта на кожата.
•    Болката в гърба и кръста е много често срещано оплакване при бременните жени. Тези болки продължават и след раждането, тъй като тогава бебето се кърми, както и е необходимо да се пренася. Тази болка може да бъде облекчена посредством масаж на гърба, врата, краката.
•    Друг проблем при много бременни е затрудненото кръвообращение поради нарасналото количество кръв. Масажът може да помогне значително и тук. Масажирането на краката - от глезена към бедрото може да подейства релаксиращо, да ограничи болката и да намали подуването на крака. Според някои бременни нежен масаж на корема успокоява бебето в утробата.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Преди да се подложите на какъвто и да е било масаж, е необходимо да се консултирате с лекар. Ако той препоръча да се избягва масаж на гърба и на корема, можете да прилагате масаж на лицето, ръцете и краката. Необходимо е предварително да се уверите, че съответният масажист е квалифициран за масаж на бременна жена. 

Масажът на бременна жена се отличава от стандартния по няколко неща. Необходимо е масажистът да бъде добре запознат с анатомията на бременната жена. Позата за масаж е изключително важна за вашето здраве и здравето на бебето. При този вид масаж позата е настрани, а не по гръб. Тя не само е по-удобна за бременната жена, но е и безопасна за бебето. Може да се използват допълнителни възглавници, за по-голямо удобство. Има специални маси за масаж с дупка в средата, където да се постави корема. Това може би звучи като велика идея, но трябва да имате предвид, че кръстът ви ще бъде силно натоварен в такава поза и е хубаво да помислите за всичко. 

За да бъде максимално ефективен масажът, важно е да обърнете внимание и на обстановката, в която той се прилага: слабо осветление, топло помещение, лека музика, аромотерапия, свещи и т.н., всичко това ще подейства благоприятното на цялостното ви състояние. Разбира се, съобразете всичко с важите предпочитания – ако например имате непоносимост към определена миризма, която присъства в масажното студио, помолете тя да бъде премахната. 

  • Кои масла са препоръчителни при масажа през бремеността?

     - Бадемово;
     - Маслиново;
     - Мандарина;
     - Сандалово дърво.

  • Кои масла не трябва да се използват през бремеността?

     - Анасон;
     - Арника;
     - Босилек;
     - Меча стъпка;
     - Кипарис;
     - Копър;
     - Жасмин;
     - Хвойна.

БРЕМЕННОСТ И РАБОТА - КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Ако са налични определени проблеми - например риск от спонтанен аборт, проблеми с кръвното налягане и други, е добре да избягвате масажа. Ако все пак решите да се възползвате от удоволствието, необходимо е да запознаете предварително вашия масажист с тези проблеми. 

  • Масаж след раждане

Масажът след раждането има за основна цел да възстанови тялото ви. Грижите около бебето, особено в първите дни, несъмнено са свързани със стрес. Прилагането на масаж ще ви помогне се справите с този проблем. Масажът на корема спомага за възстановяването на размера на матката. На такъв масаж можете да се подложите почти веднага след раждането, но това отново трябва да бъде консултирано и съгласувано с лекар.

Текст: Milenita May