Текст: Александрина Георгиева - програмист по професия и майка на две деца. След като осъзнава негативното влияние на технологиите върху личността и взаимоотношенията ни, започва да насърчава здравословното им и безопасно използване, основавайки фондация Офлайн Кидс.

Имаше период в моето детство, в който татко всяка събота ни извеждаше в гората до нас. Със сестра ми обичахме да се предизвикваме и катерим по високите склонове, държейки се само за показващите се корени на дърветата. Харесваше ни да преминаваме рекичката, скачайки по камъните в нея, да търсим красиви цветя, да тичаме на воля, да се катерим по дърветата. Вярвам, че тези разходки освен много приятни спомени оставиха и траен отпечатък в мен. Обръщам се назад и осъзнавам, че не помня нито един от хилядите ми часове пред екран. Помня изкачените връхове, навъртяните с колелото километри, семейните и приятелски пикници, разходките, в които откривах себе си, нощите под звездите, дълбоките разговори сред красотата на дивото. Осъзнавайки колко пагубно е екранното време за малкото дете, разбирам и колко израстващо и полезно е времето сред природата.

В СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ ЩЕ ВИ СПОДЕЛЯ ЗАЩО ИСКАМ ДЕЦАТА МИ ДА ПРЕКАРВАТ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА.

 • Знаете ли, че няма по-голям мотиватор за развиване на въображението и креативността от скуката? Когато позволяваме на децата да останат в тишината на природата, те са изправени пред задачата да открият сами как да играят сред нея. Без излишни играчки, без атракциони и всякакви превъзбуждащи фактори.
 • Да позволим на децата да имат тихо време е единственият начин да им помогнем да чуят своя вътрешен глас.
 • Децата от големия град често са с изпълнени графици. Те също така имат нужда да познаят чувството на свобода от забързаното ежедневие.
 • Децата имат нужда да преживеят време, в което ние сме спокойни и свободни от стрес. А сред природата сме именно такива.
 • Природата е най-лесният начин да поднесем образователна програма на децата, без да сме натоварени с финанси и претърсване на Интернет за най-добрата активност у дома.

КАК ДА НАМАЛИМ ЕКРАННОТО ВРЕМЕ НА ДЕЦАТА НИ

 • Децата имат нужда от незабравими спомени, преживявания и приключения. От моето детство имам спомен от разходките в гората и почивките с моите родители, но нямам почти никаква идея какво съм гледала в стотиците часове пред екрана.
 • За мен е важно децата да се научат да създават преживявания, а не само да четат и мечтаят за тях.
 • Желая децата ми да могат да изграждат близки взаимоотношения. В една среда, в която липсват разсей ващи от всички посоки фактори, човек е много по-свободен да мисли, разговаря и да се сближава.

Децата имат нужда от незабравими спомени, преживявания и приключения

 • Искам децата ми да знаят, че съществуват незабравими преживявания, които... не изискват много пари. Могат да ги намерят винаги в природата.
 • Знаете ли, че човек израства най-много, когато доброволно излезе от зоната си на комфорт? Времето сред природата учи децата да не се страхуват да прекрачат нейната граница. Там се сблъскваме с различни предизвикателства и невинаги нещата се случват според на шите планове.
 • Доказано е, че физическите упражнения подобряват функциите на мозъка. Желателно е тези упражнения да се правят на чист въздух, тъй като мозъкът е орган, който консумира твърде енергично кислород.
 • Колкото повече време прекарваме навън, толкова повече се измарят малките и по-добре спят след това... Ние също.
 • Някои изследвания твърдят, че децата, които прекарват повече време сред природата, се справят по-добре с ученето и придобиването на нови умения.
 • Няколко пъти съм се изгубвала сама сред природата. От това ми остана един ценен урок. Понякога е нужно човек да се загуби в дивото, за да намери себе си.
 • Повишава се самочувствието и чувството за отговорност. Всяко излизане извън четирите стени на дома е придружено с много предизвикателства за малчуганите. Когато ги оставяш да се справят сами с тях, те ще се почувстват по-отговорни и уверени в себе си от това, че не зависят само от родителите си.
 • За да не се страхуват да отидат на място, където няма интернет. Искам децата ми да могат да живеят без телефони от време на време и да се чувстват добре от това. Да обичат истински природата, да се грижат за нея като място, в което да избягат, когато имат нужда.

ДЕЦАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

 • За да видят красотата на природата и разберат защо толкова настоятелно ги учим да се грижат за нея.
 • По-добро здравословно състояние. Включвам ВСИЧКО – каляване, подсилване на имунитета, набавянето на витамин D, намаляване на риска от поява на проблеми като затлъстяване или cъpдeчни зaбoлявaния в пo-къceн eтaп oт paзвитиeтo и т.н.
 • Винаги, когато аз или децата сме напрегнати, се опитвам да излезем навън. Това е най -добрата по чивка за нервната система. Всички се успокояваме и родителството става по-леко.

В сайта offlinekids.bg и профилите ми в социал ните мрежи споделям повече за това как прекар ваме времето си сред природата.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER