Бебето вече е в прегръдката ви. Вълнуваща среща! Каква огромна промяна – за малкото същество, което трябва да се приспособи към по-студения въздух и силната светлина. За щастие новороденото не е толкова безпомощно – разполага с невероятни способности емоционално да се свърже със семейството си. Какви хитрости е измислила природата и защо първият час е толкова важен?

Раждане със секцио

50-а секунда, първа минута. Бебето вече е на белия свят. Защо не плаче? Първо трябва да се отстранят около 15 мл околоплодна течност от белите му дробове. Поради това при бебетата, родени със секцио, се прави изсмукване на течността. Ако са добре, в повечето клиники те се поставят на гърдите на майката. Бебето се съвзема бавно – кашля и пъшка, след което се чува тихо изплакване.

3-а минута – силна топла прегръдка. За бебето раждането е експлозия в безгранично пространство. Затова да го прегърне здраво, да му даде сигурност, е първият рефлекс на мама, която го поема. Природата използва това поведение – близкият контакт кожа до кожа предизвиква в организма на майката отделяне на окситоцин, хормона на привързаността. Бебетата, които прекарват първия час голи върху гърдите на майките си, имат по-малко трудности при сученето и плачат по-рядко.

Вагинално раждане

20-а секунда, първа минута. Бебето веднага изплаква – силно и високо. В родилния канал гръдният му кош е бил така притиснат, че в дихателните му пътища има съвсем малко секрет. Така бебето веднага може да започне да диша с белите си дробове и да направи първите си дихателни движения. Силният плач е здравословен. Виковете преустановяват затварянето на гласните гънки и отварят пътя за снабдяване с кислород.

ПИСМО ОТ МАМА ДО БЕБЕТО В УТРОБАТА

Първа минута – здраво опаковано. За да не губи топлина, бебето се увива с топли кърпи и внимателно се разтрива. Така кръвообращението му се раздвижва, като това трае около пет минути. Някои бебета треперят, кихат или хълцат. Допряно кожа до кожа до мама, бебето запазва нужната температура и адаптацията му протича по-лесно.

Раждане със секцио

9-а минута – как изглеждаш? Отново при мама. Тя веднага започва опознаването. Когато за първи път майката се вглежда подробно в бебето си, тя го изучава почти винаги с една и съща последователност, независимо дали е в европейска клиника, или в африканска колиба. Отначало докосва пръстчетата на ръцете, след няколко секунди погалва целите ръце до раменете, след това крачетата. Влюбването започва! Важно е да не се пречи на този пръв контакт. Той е основата на добрата връзка между майката и бебето. Смайващо е, че когато легне, инстинктивно майката полага бебето си на лявата гърда, близо до сърцето.

10-а минута – Апгар тест. Състоянието на всяко бебе се оценява една минута, пет минути и десет минути след раждането. Добър ли е цветът на лицето? В ред ли са мускулният тонус, рефлексите и дишането? Състоянието му е много добро, когато то е оценено с девет до десет точки, при седем до осем точки детето също е добре, но трябва да се наблюдава. При шест и по-малко точки при него има риск и се налага стриктен контрол. Критериите за този тест са установени от д-р Вирджиния Апгар през 1953 г. Прилагането му допринася съществено за намаляване на детската смъртност.

Вагинално раждане

2-ра минута – прерязване на пъпната връв. Ако в този момент присъства таткото, той може да пререже пъпната връв. При доносеното новородено това става около минута и половина след като тя престане да пулсира. Дотогава от майката към новороденото се е преляла достатъч но кръв.

8-а минута – контакт с поглед. Бебето си е отпочинало достатъчно и втренчено наблюдава мама. В тази фаза бебетата почти никога не плачат, те се намират в състояние на спокойствие и крайно внимание. Вродената им способност за установяване на контакт подготвя почвата за бъдещата силна връзка. Само четири часа след раждането новородените могат да различават лицето на майка си от останалите. След това време бебето започва да примлясква, а мама го имитира – те комуникират помежду си. Между другото новороденото се упражнява и за следващото движение, което го очаква – сученето.

БЕБЕТО Е ТУК - КАКВО СЕ СЛУЧВА В ПЪРВИТЕ МИНУТКИ ОТ РАЖДАНЕТО МУ

Раждане със секцио

20-а минута – усмихни ми се! Бебето вече може да се премести върху гърдите на татко. Коремът на мама трябва да се зашие. Татко полага всички усилия за сближаване, при което комуникацията между майката и детето е прекъсната. Проучвания показват, че това е причината, поради която само 26% от майките, родили със секцио, се справят напълно с кърменето и следродилната депресия при тях протича по-тежко.Затова в някои клиники след операцията бебето не се отделя от майката.

37-а минута – преглед. Акушерка или неонатолог извършва задължителния за всички бебета преглед – оглежда за признаци на заболявания и за зрелостта на бебето, смъкнали ли са се тестисите, ако е момче, розова ли е кожата, има ли нокти... След това новороденото се измерва. После се предава на мама, която го очаква с нетърпение. Гушкането веднага е наваксано.

Вагинално раждане

25-а минута – кърмене. Бебето започва да извършва сукателни движения и да смуче зърното на гърдата на мама. При това в нейния организъм се задействат рецептори, от които зависи изтичането на кърмата. Отделят се ендорфини – хормоните на щастието. Новороденото само се насочва към гърдите на мама. Неслучайно кърмачетата проявяват подчертан интерес към кръглите форми – те упражняват върху тях магично привличане и гарантират, че ще намерят гръдното зърно. Първо то ближе майка си, след това отваря уста и започва да суче, като че ли винаги го е правило. Нивото на окситоцина при мама силно се повишава, което между другото води и до изтласкването на плацентата и затварянето на много кръвоносни съдове в матката. Ако в тези моменти наблюдавате новороденото, може да ви поразят силата, енергията, решителността, с които това малко същество се бори за оцеляването си.