Днешният ритъм и начин на живот ни карат да отлагаме опитите за забременяване за все по-късно, поради което много двойки и самотни жени си задават въпроса до каква възраст могат да имат деца. Всъщност в съвременното общество безплодието, свързано с възрастта оказва все по-голямо влияние, когато става въпрос за създаване на семейство. 

Ако сте жена, за да знаете до каква възраст можете да имате деца, трябва да имате предвид, че колкото повече отлагате момента на забременяване, толкова по-вече намалява Вашата плодовитост. В действителност, след 35-годишна възраст шансовете за забременяване по естествен път намаляват. Това се дължи главно на факта, че количеството и качеството на овоцитите (яйцеклетките) намаляват по естествен начин, поради което лечението с дарени яйцеклетки (оводонация) става все по-търсено.

Благодарение на съвременните техники за асистирана репродукция, забременяването когато майката е в напреднала възраст вече не е невъзможно. Въпреки това се препоръчва възрастта за майчинство да не надхвърля 50 години, тъй като шансовете за възникване на усложнения по време на бременността се увеличават.

Оводонация с витрифицирани яйцеклетки

Оводонацията представлява лечение, което позволява на жените, които не могат да забременеят със собствените си яйцеклетки, да забременеят с помощта на яйцеклетки от анонимен донор. Някои от причините, поради които жените не могат да забременеят по естествен път, са: преждевременна менопауза, спонтанни аборти поради лошо качество на яйцеклетките, неуспешни лечения, генетични заболявания, които не могат да бъдат изключени с помощта на техниката ПГД (Предимплантационна генетична диагностика) или жени с недостатъчен яйчников резерв или с ниско качество на яйцеклетките. Процентът на успеваемост на лечението с дарени яйцеклетки е много висок, тъй като яйцеклетките, използвани за оплождане, са от млади момичета (на възраст между 18 и 33 години), които са преминали строга процедура на подбор.

В „Овобанк“ (Ovobank), първата банка за яйцеклетки в Европа, ние работим с клиники за изкуствено оплождане и пациенти от различни страни. „Овобанк“ разполага с богат набор от донори с различни фенотипове, което ни позволява да оптимизираме лечението с оводонация по най-ефективния начин. Освен това, с витрифицираните яйцеклетки на „Овобанк“, не се налага пациентката да бъде включвана в списък с чакащи, а ще има яйцеклетките на свое разположение незабавно. Това означава, че може да планира началото на лечението когато пожелае и съобразно медицинските препоръки. От друга страна, ако извършвате цикъл на оводонация с пресни яйцеклетки, ще трябва да се синхронизирате с донорката и да поемете различни рискове, които могат да възникнат, като например отмяна на цикъла на стимулация на яйчниците или някакъв проблем, пряко засягащ донорката. 

Когато се използват витрифицирани яйцеклетки, преди да бъдат оплодени и прехвърлени, те трябва да бъдат подложени на девитрификация. Витрификацията е най-ефективният метод за криоконсервация на яйцеклетки, който до момента е показал най-висока степен на оцеляване след размразяване.

Ще прилича ли на мен бебето?

Изборът на донор се извършва на две нива: на първо място, специализиран екип на „Овобанк“ търси донорка, която да е съвместима с кръвната група на пациентката или на партньора й, и която, освен това, да има сходни физически характеристики с реципиента.

За да се гарантира физическата прилика между бебето и майката, използваме мобилното приложение Ovomatch - технология за лицево разпознаване, която сравнява референтните точки на лицето, така че донорката да има не само сходни общи физически характеристики (цвят на косата, очите и т.н.), но и подобни черти на лицето. 

Сбъднете мечтата си с „Овобанк“!

За повече информация: [email protected]