Днес много жени, които не могат да станат майки със собствени яйцеклетки, могат да го направят с помощта на яйцеклетки, дарени от друга жена. Благодарение на големия брой донори на Ovobank жените с проблеми с плодовитостта могат да сбъднат мечтата си да създадат семейство.

Оводонацията е метод за асистирана репродукция, подобен на ин витро оплождането (IVF), с тази разлика, че в този случай оплождането се извършва в лаборатория с яйцеклетки на друга жена и сперматозоиди на нейния партньор или на анонимен донор. Освен че позволява на много жени да сбъднат мечтата си, донорството на яйцеклетки предлага много по-високи проценти на успеваемост в сравнение с други техники.

Въпреки това лечението с дарени яйцеклетки все още поражда много съмнения сред жените. Екипът от специалисти на Ovobank е подбрал най-често задаваните въпроси, за да отговори на всички съмнения на пациентите.

  • Кога трябва да избера донорство на яйцеклетки?

Не всички жени с проблеми с плодовитостта трябва непременно да използват донорски яйцеклетки. Специалистът, който анализира вашия случай, ще посочи лечението, което е най-подходящо за вашата репродуктивна ситуация. Като цяло донорството на яйцеклетки се препоръчва в следните случаи: нисък яйчников резерв, ранна менопауза, чести спонтанни аборти, неуспешно лечение със собствени яйцеклетки или аномалии в овулацията.

  • До каква възраст мога да се подложа на лечение с донорство на яйцеклетки?

По принцип в повечето клиники за лечение на безплодие възрастовата граница е 50 години. Това се дължи на многобройните рискове, свързани с бременността над тази възраст, както за пациентката, така и за плода.

  • Ако забременея чрез лечение с донорство на яйцеклетки, ще прилича ли бебето на мен?

Това е едно от притесненията, най-споделяни от всички пациентки, които се подлагат на  лечение с дарени яйцеклетки. Мисълта, че ще загуби част от своята генетика, поражда страх и съмнения у майката  и e процес, известен като "генетичен траур". Един от най-добрите начини за преодоляване на генетичния траур е да се разбере връзката между майката и ембриона в този процес. През последните години бяха проведени няколко проучвания на епигенетиката - концепция, която обяснява връзката между ембриона и майката след имплантацията.

Към тази загриженост се прибавя и фактът, че не може да се избере донор, съгласно установената от закона анонимност. За спокойствието на майката, нашият медицински екип извършва специален процес на подбор наречен MATCHING . За избора на подходящ донор, се имат в предвид данни като ръст, тегло, цвят на лицето, цвят на очите и косата и кръвна група.

В Ovobank направихме още една стъпка напред с разработването на приложението Ovomatch за избор на донор. Въз основа на “селфи”,  приложението използва математически алгоритъм за разпознаване на лица, за да анализира чертите на реципиента и търси в нашата база данни донор с  най-голяматa физическа прилика.

  • Какъв е успехът на този вид лечение?

Лечението с оводнация предлага много по-високи проценти на успеваемост в сравнение с други техники за асистирана репродукция. Причината е очевидна: дарените яйцеклетки обикновено са по-млади, а следователно и по-качествени. В Овобанк се извършва внимателен подбор на донорите  и след серия от психологически, гинекологични, генетични и други тестове,  само 34% от кандидатите за донорство са подходящи.

В Овобанк предлагаме на клиниките и пациентите си тест за генетична съвместимост или генетичeн Matching, който ни позволява да сравним генетичната информация на донора с тази на партньора на жената-реципиент, за да намалим предаването на автозомно-рецесивни генетични заболявания. Тази информация ще бъде използвана за избор на идеалния донор, така че пациентът и донорът да не споделят мутации в едни и същи гени.

Ако трябва да започнете лечение c дарeни  яйцеклетки, моля, свържете се с Ovobank чрез следния формуляр и екипът от координатори ще уреди  с вашата клиника за лечение на безплодие изпращането на партидата яйцеклетки.