Гъвкаво работно време, редуване на ходенето в офиса с работа от дистанция и допълнителни дни годишен отпуск са трите най-желани социални придобивки от майките. Веднага след тях се нареждат допълнителното здравно осигуряване с фокус върху бременност и раждане, дългосрочната възможност за дистанционна работа и опцията за почасова заетост.

Данните са от първото проучване на блога за кариерно развитие на жените и майките https://dzhandeva.com. Анкетата, проведена сред 189 дами, разкрива още няколко любопитни тенденции.

Първата е, че 40% от майките са готови да напуснат,  ако в социалния пакет не са включени важните за тях неща. Нужно е да се отбележи, че преди това те ще потърсят диалог с прекия си шеф (34%) или с някой от HR отдела (20%).

Сериозен проблем се оказва и липсата на информация какви социални придобивки предлагат компаниите. С тази пречка се е сблъскала всяка втора майка, която си търси работа. Това затруднява кандидатстването и със сигурност води до пропуснати добри възможности, но и до обратното – подаване на документи към компания, която не покрива очакванията на родителите.

Общо 64% от анкетираните разбират чак на интервюто за работа как конкретната фирма подкрепя служителите с деца. Това е така, защото другите обичайни и логични канали не дават цялата нужна информация.

ЗA или ПРОТИВ дългото майчинство

Само 34% от жените намират данни за социалните придобивки в обявата за работа, а 28% – в сайта на компанията. Пропуските се запълват от разговори с колеги и приятели и разпитване в социалните мрежи какви придобивки за родители има в конкретната фирма.

Какво предлагат работодателите?

Според анкетираните жени в момента в социалния пакет най-често се срещат:

●  ваучерите за храна,

●  възможността за дистанционна работа,

●  допълнителното здравно осигуряване,

●  гъвкавото работно време

●  почасовата заетост

По-рядко се появяват финансовият бонус за раждане на дете и грижата за психичното здраве под формата на срещи със специалист.

Какво очакват майките, които се връщат на работа след майчинство?

Повече диалог, повече информация за социалния пакет, повече емпатия и толерантност към жените с деца. Накратко, това са очакванията и нагласите към компаниите.

“Трябва да има бюджет и избор на придобивки според нуждите на конкретния служител. Няма как аз, като майка на малко дете, да имам същите нужди като 20-годишния ми колега, който няма и не планира скоро да има деца”, казва в анкетата една от майките.

Друга допълва: “За мен е важен индивидуалният подход. Ако имам право да избера само още две придобивки, бих се чувствала по-специална, отколкото да имам нещо, което не ползвам.”

Чувството на вина и майчинството

Сред призивите към работодателите е и този:

„Толерантност към майки с деца. И възможност за връщане на работа по-рано, но с включена работа от вкъщи. Доста големи компании казват че имат такава, но реално не правят нищо за връщащите се майки на работа или напротив, даже прекратяват договорите им.“

Как да прекратим отпуск по майчинство

И едно леко намигване към фирмите, които си мислят, че правят достатъчно за своите служители - „Хоум офис, пица ден в офиса, кафе и напитки, casual day и пр. Това НЕ СА социални придобивки, а трябва да са норма“, пише в отговора си една от майките.