Счита се, че жените между 18- и 35-годишна възраст с редовен месечен цикъл, без съпътстващи здравословни проблеми, притежават качествени яйцеклетки за благополучно забременяване, както и че при жените над 35- до 40-годишна възраст се наблюдава промяна в процента от яйцеклетките с хромозомни аномалии. За съжаление обаче, д-р Йосиф Димитров, ръководител на инвитро център в София, сподели пред Дарик, че  процентът на ранните спонтанни аборти, както и намаляване четотата на имплантациите са все по-често срещани.

Какво знаем за яйцеклетката и яйчниковия резерв?

Редом с тази тревожна информация е и повишеният процент на младите жени, които са на възраст до 32 години и са с намален яйчников резерв. Какви могат да бъдат причините? Причините за това са разнородни, но се отнасят от храната, която ядем, въздуха, който дишаме, както и до начина ни на живот. Именно затова лекарят призовава дамите на тази възраст, които все още нямат деца, да изследват яйчниковия си резерв.

Демографската обстановка в страната изисква сериозни мерки, именно затова сме щастливи да научим, че д-р Димитров започва информационна кампания, която има за цел да осветли младите жени по темата. В заключение лекарят препоръча на младите бъдещи майки не да мислят за кариера или защита на дисертация, а първото дете да е до 30-годишна възраст, второто - до 35.

Чуйте целия разговор с д-р Димитров ТУК

 

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“