33-годишна жена сбъдна мечтата си да стане майка, след като успя да пребори тежко онкологично заболяване, преживя над 30 химиотерапии, 2 лъчетерапии и трансплантация на стволови клетки, а след това и инвитро с донорска яйцеклетка.

Ето че днес Анелия и съпругът ѝ Калин вече са родители на малката Карина. Тя се ражда в Майчин дом в София, след като стотици добри хора дариха средства в специалния базар, организиран от Фондация "Майки за донорство", за да бъде финансирана инвитро процедурата.

Жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце

Борбата обаче започва още през 2005 г., а за нея разказва самата Анелия, когато през декември 2016 г. се обръща за помощ към "Майки за донорство". 

"Пише ви една от хилядите жени с репродуктивни проблеми, една от многото, които се обръщат към вас за помощ, една жена, която мечтае за своето бебче. За повечето хора забременяването и раждането е съвсем естествен процес, това си мислех и аз до преди години, но сега разбирам за колко двойки това се оказва понякога несбъдната мечта.

Моята история започна през 2005 г., когато едва 20-годишна, ми откриха Ходжкинов лимфом (първичен злокачествен тумор на лимфните възли - бел.ред.). Пътят до излекуването беше дълъг и труден. Преживях над 30 химиотерапии, две лъчетерапии и трансплантация на стволови клетки. За щастие от 2010 г. съм в ремисия и напълно здрава. Да, здрава, но... щастието отново не беше пълно. Появиха се първите неприятни последици след лечението.

Проблемът оттогава е липсата ми на месечен цикъл. Гинекологът се надяваше, че с течение на времето яйчниците ще възвърнат нормалната си функции, но това така и не се случи и се наложи да ме насочи към специалист по репродуктивна медицина (2013 г). Тогава дойде и неприятната новина, че не мога да забременея по естествен начин. Вариантът беше единствено инвитро с донорска яйцеклетка. Но... проблемът се оказа твърде голям за човека до мен и той прецени, че не иска да минава по този път...

Вероятно така е било писано, за да бъда по-щастлива сега и с правилния човек. Този, който е готов заедно за извървим дългия път. Това наше желание ни отведе в клиниката, където сбъдват такива мечти. Нашата голяма надежда се възвърна.

Потвърди се това, което вече ми бяха казали - шансът ни за дете е единствено с донорска яйцеклетка. Получих и дългоочакваното разрешение за процедура, предвид заболяването ми. Сякаш всичко започваше наново. Резултатите не бяха никак добри. Така получихме още едно разочарование - с тези резултати няма как да кандидатстваме по държавния Фонд инвитро и трябва сами да си финансираме опитите напред. За съжаление това за нас отдавна е непосилно.

Жена с много рядка анатомична малформация роди здраво момиченце

Някъде в лутане разбрахме за "Майки за донорството" и се решихме да попитаме дали и ние имаме шанс да ни се помогне. Плахо, смирено и в тишина се надяваме. Вярвам в чудесата, защото твърде рано живота ме срещна с молитвите за тях. Нашето чудо сега сте вие".

И чудото се случва. Стотици добри хора даряват средства, с които се финансира инвитро процедурата с донорска яйцеклетка на Анелия. След почти година, през месец ноември, младата жена забременява. Днес тя е вече майка на здраво момиченце. 

Източник и снимка: https://dnes.dir.bg/