Грижата за бебешката кожа е любим и много сладък споделен момент – нежният допир се харесва на мъничето, то се смее, а мама се усмихва и е щастлива. Но кожата на бебето е деликатна област, тя е чувствителна, мека, крехка и уязвима, нуждае се от ежедневни грижи, специално внимание и любящо отношение.

Кожата ни предпазва, нейната основна функция е да защитава тялото ни от заобикалящата ни среда и да подпомага правилното функциониране на нашите органи. При раждане обаче, тя все още не е напълно развита и е много по-податлива на стрес, може да бъде лесно раздразнена, зачервяванията също се появяват често. Бебешката кожа е пет пъти по-тънка от тази на възрастните, което означава, че тя поглъща външно нанасяните субстанции по-бързо и реагира много по-чувствително. Ако не бъдем внимателни, е много вероятно да се сблъскаме с различни кожни възпаления.

ГРИЖА ЗА БЕБЕШКАТА КОЖА - КАКВА И КАК 

Нежният, деликатен контакт ще помогне много за развитието на мъничето. Нека не забравяме, че именно посредством контакта „Кожа до кожа“, бебето се запознава с околния свят. След своето раждане, всяко бебе се нуждае от затоплящ и защитен механизъм, който да поддържа кожата здрава, за да може тя успешно да изпълнява своята роля на бариера между тялото на бебето и всички външни дразнители.

Колкото са важни естествените дишащи материи, които докосват детето ви, толкова важен е и съставът на различните козметични продукти, с които бебешката кожа ще си взаимодейства. Те трябва да бъдат специално съобразени и подбрани, разбира се, предназначени за бебета, и по възможност без аромати.

ПОМОЩ! БЕБЕТО МИ НЕ СПИРА ДА ПЛАЧЕ

Специално внимание трябва да обърнете на зоната под пелените. Тя е най-чувствителната част от тялото. Влажната топла среда се явява предизвикателство за развиващата се кожа и благоприятства развитието на бактерии. При всяка смяна на пелените трябва да почиствате кожата старателно с топла вода, а ако сте навън, то тогава използвайте мокри кърпички. Съветваме ви да изберете такива без алкохол или други „бонуси“.

Когато изборът е информиран и е направен с разум, а подходът при грижите е правилен, ви очакват много споделени нежни моменти с бебето - насладете им се!