Ето, че са ви изписали от родилното и вече сте у дома с новия член на семейството. Предстоят ви интересни дни, изпълнени с радост, много любов, бебешки аромат, малко сън и… разбира се плач.

В първите дни е много вероятно бебето ви да има продължителни периоди на плачене. Някои бебета са много плачливи в определени дни, други си плачат постоянно или поне през по-голяма част от времето. Тези периоди често се редуват с необикновено дълги периоди на непробуден сън, който трудно може да бъде прекъснат. 

АЛЕРГИЯ ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА – СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ

Точната причина за този бебешки плач не е ясно изяснена от специалистите по педиатрия. Дали са храносмилателни смущения в стомахчето на бебето, колики или пък е раздразнителност и неустойчивост на нервната му система – вариантите са много. 

Но все пак – не се тревожете, периодът е моментен, ще отмине с времето. Но, да, родители сте, неизбежно е – ще се чувствате притеснени и напрегнати. 

Споделяме някои полезни съвети за справяне със ситуацията: 

  •      Можете да давате на бебето биберон-залъгалка между храненията, ако педиатърат ви е разрешил да правите това;
  •      Може да завиете плътно бебето в одеалце или чаршавче. Някои майки и опитни медицински лица казват, че плачещите и нервни бебета спят по-добре на малко пространство; 
  •      Ако бебето много плаче, може да пробвате да спи в коша на количката или да прибегнете до специално легло-люлка, което да го успокоява;
  •      Не предприемайте действието да возите бебето в колата, за да заспи, защото веднага щом се върнете вкъщи отново ще започне да плаче;
  •      Може да опитате, докато заспива, да пускате лека, релаксираща музика, подобна на медитативната

Когато вашето бебе е неспокойно през първите седмици след раждането това означава, че тялото му не се отпуска добре. Не се очудвайте ако бебето се стряска от лек шум или при промяна на положението му. Малчо може лесно да се стресне и разплаче, дори ако лежи по гръб на твърда повърхност и се търкули на една страна или, ако го държите на ръцете си и изведнъж го преместите. Това му състояние на плачливост може да продължи до навършването на 3 месеца. 

БЕБЕТО ПЛАЧЕ НОЩЕМ – ТРЯБВА ЛИ ДА ГО УСПОКОЯ

Вашето бебе може да не харесва да се къпе във ваничка и затова де се изнервя и да плаче. Намерете правилния подход за по-бързо къпане, докато мъничето свикне с водата и цялата процедура в банята. 

Друга причина за плачливостта на бебето са коликите. Това състояние започва към втора-четвърта седмица след раждането и отминава към края на 3-тия месец. 

Плачещите бебета обикновено се чувстват добре при спокоен режим: тиха стая, малко гости, ниско и спокойно говорене и общуване, бавни движения при преобличане и къпане.

При смяна на памперса или преобличане го дръжте на меко матраче с подложка тип мушама.  

ЗАЩО МЪЖЕТЕ НЕ РЕАГИРАТ НА БЕБЕШКИ ПЛАЧ ТОЛКОВА БЪРЗО, КОЛКОТО ЖЕНИТЕ

Още нещо, което може да предизвика плач, е вероятността бебето да е претоплено. Ако това се случи, не се изненадвайте – бебето ще започне да плаче неутешимо и е възможно да се появи обрив по тялото му, червени петна с различна големина, разположени предимно по гръбчето и корема, които бързо ще отминат.

Когато играете или се радвате на вашето малко ангелче, внимавайте да не го оставяте твърде дълго будно, защото то ще се преумори. Това му състояние ще го доведе до раздразнение, а много вероятно и до плач. Ако е имало много игри и занимания или гости или пък сте прекарали с него прекарало много време пред екрана на телевизора или компютъра непосредствено преди времето за сън, заспиването може да е особено трудно и да изнерви както вас, така и него. 

Ако вашето мъниче плаче неутешимо и установите повишена температура и/или някакво придружаващо оплакване или болестно състояние, незабавно се консултирайте с педиатър.

Текст: Milenita May