В подкрепа на кърменето - рубрика в печатното издание на 9 МЕСЕЦА 

Текст: Христина Шопова, доброволен консултант към Националната асоциация за подкрепа на кърменето (НАПК) от 10 години и собственик на българската марка за детски дрехи Шушулка/Shushulka. Хриси е и майка на три деца. В тази рубрика тя ще отговаря на въпросите, които вълнуват бъдещите майки относно кърменето.

Миналата седмица консултирах майка за кърмене в първите дни след раждането – тя и бебето бяха още в болницата. Въпреки доста тежкото раждане, завършило със спешно секцио, майката имаше много голямо желание да кърми – както обаче ми сподели, около нея почти нямало познати и приятелки, които да са „успели“ да кърмят над 3 месеца и това сериозно я притесняваше – щом те не са успели, дали и тя ще се справи? И наистина, защо често се получава така, при положение че преди или след раждането почти всички майки искат да кърмят?

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА КЪРМЕНЕТО ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА 

В тази статия ще разгледаме кое ги спъва по пътя и защо, ще повторим отново основните стъпки за добро начало на кърменето и ще си поговорим честно за това от каква подкрепа имат нужда семействата в първите седмици и месеци след раждането на бебето. Да започнем с очевидното – българските майки не са нито мързеливи, нито физиологично различни от майките в други страни с по-добри статистически данни за честотата и продължителност на кърменето. Лактацията – производството на кърма – може и да е физиологичен процес, който стартира след раждането, но дали ще се превърне в успешно кърмене или не зависи от много фактори, като не на последно място сред тях е подкрепата.

КАК ИЗГЛЕЖДА ТАЗИ ПОДКРЕПА В ДРУГИ СТРАНИ?

Тя започва още преди раждането под формата на различни безплатни курсове и лекции за родителите. Продължава през раждането, в центъра на което е поставена уважителната грижа за майката и бебето и почти подразбиращото се присъствие на бащата в родилната зала. При този подход процентът на секцио е между 15–20% – всичко над този процент показва, че има секцио без реални медицински показания, а това вреди дългосрочно на здравето на майките и децата. След раждането се отделя време да се помогне на майката да осъществи първи контакт кожа до-кожа с бебето и ѝ се показва как да го сложи на гърда. Ако раждането е било тежко, бебето прави този първи контакт с бащата, докато лекарите се грижат за майката.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Майката се насърчава да вземе бебето при себе си в стаята, и за да е спокойна, често стаите са от семеен тип и бащата може да бъде непрекъснато до нея, като заедно с лекарите и акушерките ѝ осигурява необходимото спокойствие и физическа помощ. След изписването идва акушерка, която подкрепя семейството, следи дали бебето наддава достатъчно и помага на семейството да се научи как да се грижи за детето.

ДА ВИДИМ СЕГА КАК СТОЯТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ

Все още над 40% от ражданията у нас са секцио, което често налага физическата раздяла на майката и бебето в първите часове след раждането. Страната ни имаше известен напредък по отношение на присъствието на бащата в родилната зала, но след пандемията се върнахме доста назад и болниците, в които това е възможно, намаляха. В болниците няма достатъчно персонал, който да помогне на майките след раждането и много от родилките, заради тежко раждане, умора и стрес и не на последно място, защото се чувстват неуверени как ще се справят с грижата за бебето, предпочитат да не вземат децата при себе си от самото начало. Това от своя страна намалява възможността за чест контакт и ранно засукване и въвежда кърмене през определени от болницата интервали, които са много различни от естествения ритъм на хранене на новороденото. Ако добавим тук и очакванията на обществото всички майки да кърмят, но така, както повелява отдавна отреченият от научните изследвания режим от миналия век – от една гърда, на 3 часа и с голяма нощна пауза, не е никак чудно, че по вечето жени не успяват да кърмят над 3 месеца. Нямаме патронажна грижа и само личен лекар следи наддаването на бебето. Прибавете тук и подмятанията на близки и роднини за нехранител на кърма (каквато всъщност няма) и „ползвате за биберон“ (бибероните са заместител на гърдите, а не обратното), притесненията дали бебето качва добре и общата умора и усилия да гледате новородено и ето ви рецептата за неуспех.

ВСЕ ПАК, МОГА ЛИ ДА СЕ СПРАВЯ? ДА, МОЖЕТЕ, ДОРИ И ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ, С ПОДХОДЯЩАТА ИНФОРМАЦИЯ И СЛЕД КАТО СИ ОСИГУРИТЕ НУЖНАТА ПОДКРЕПА ОТ НАЙ-БЛИЗКИТЕ

ПОДГОТОВКАТА ЗА КЪРМЕНЕТО И НАЙ–ВАЖНИТЕ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ:

Да си припомним какви са основните стъпки за успешно начало на кърменето:

1. Погответе се за кърменето преди раждането – прочетете статии, вижте клипчета и поговорете с близки и роднини, които са кърмили успешно. Не се доверявайте на всяка информация, която намерите в интернет, особено ако е в своята същност ви рекламира продукти или е предоставена от компания, която продава адаптирано мляко или помпи, биберони и шишета.
2. Започнете да кърмите или, ако сте разделени с бебето, да изцеждате и двете гърди на всеки 2-3 часа още в първите 1-6 часа след раждането.
3. Не забравяйте да се грижите за себе си – пийте достатъчно течности и се хранете редовно.
4. Вземете бебето при себе си , гушкайте го и го целувайте – така стимулирате лактацията.
5. Кърмете и от двете гърди на всеки 2-3 часа без паузи. Ако бебето не засуква, усещате болка или имате разраняване, потърсете помощ от консултант по кърмене още в болницата. Помощта е безплатна и в края на статията ще намерите повече информация как да се свържете с консултант.

Бебето се храни достатъчно, ако го кърмите между 8-12 пъти и от двете гърди за 24 часа и:

1. Виждаме резултата в пелените, тоест бебето пишка и ака достатъчно често. В първите 24 часа трябва да има една напишкана и една наакана пелена. До няколко дни след раждането катраненочерният мекониум преминава в зеленикави, а по-късно и жълтеникави изпражнения с консистенция „горчица с извара“ – поне 3 на ден, с големината на монета от 1 лев. В този период трябва да има и минимум 5 обилно напишкани пелени.
2. Бебето е свалило не повече от 8% от рожденото си тегло до изписването и на десетия ден след раждането вече е възстановило теглото си.
3. След 10-тия ден, бебето наддава по около 100 гр. на всеки 3 дена. Ако нямате кантарче, можете да премерите бебето при педиатъра или да вземете кантарче под наем. Добре е бебето да се мери на един и същи кантар, с еднакви дрехи и със сух памперс.
4. Ако бебето се буди често и иска да яде, но наддава добре и има достатъчно наакани и напишкани пелени, няма повод за притеснение и не е необходимо да дохранвате. Кърмата се усвоява много бързо – за около час, а и бебето не търси само храна, търси прегръдката на мама и близост с нея.

ПО-ЛЕСНО ЛИ Е ДА ПОЛЗВАМ АДАПТИРАНО МЛЯКО И ДА ХРАНЯ БЕБЕТО ОТ ШИШЕ?

Това е съвсем нормален въпрос, който почти всички родители си задават. От говорът е не – млякото за кърмачета и съпътстващите го шишета, биберони и стерилизатори са не само сериозен разход, но и сериозен ангажимент като време и усилие. Във всеки един момент, у дома или навън, трябва да имате подготвено шише, топла и чиста преварена вода и мляко на прах. И нека не забравяме – все още няма адаптирано мляко, което да съдържа всичко, което има в кърмата и което да се усвоява така добре и пълноценно, както майчиното мляко.

ПОДКРЕПА ОТ НАЙ-БЛИЗКИТЕ

Поговорете си с бабите: Майките ни са от поколението, което заради неправилни съвети и неестествен за бебето режим често е спирало да кърми много рано. На тях им е казано, че бебето трябва да има режим, да се кърми от една гърда, че е важно да спи поне по три часа между храненията и да прави дълга нощна пауза и повечето от тях, въпреки неуспеха си, считат тези твърдения за верни и се притесняват за внучето си, което, съвсем естествено, иска да суче по-често и без дълги паузи. За това е важно да им дадете информация за това от какво наистина има нужда бебето и какви са реалистичните очаквания за храненето му през първите дни и месеци. Много по-лесно е този разговор да се проведе преди раждането, особено ако те ще дойдат да ви помагат през първите дни с бебето.

КЪРМЕНЕТО НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ДИАБЕТ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Отделете си време и си направете специална среща, за да обсъдите кърменето. Не отивайте подготвени като за информационна война – вместо това им обяснете, че за вас е важно да кърмите, и имате нужда от тяхната подкрепа и разбиране за процеса. Дайте им възможност да ви разкажат за своя опит и сами да си дадат сметка, че тези съвети не са им били от полза. След това можете да започнете да им изпращате проверени материали за кърменето - например кратки статии – за да могат постепенно да променят представите си.

ОСИГУРЕТЕ СИ ПОДКРЕПА ОТ СТРАНА НА ПАРТНЬОРА

Татковците стават все по-ангажирани с отглеждането на децата и това е чудесно. Тяхната подкрепа и разбиране за кърменето могат да ви бъдат от огромна полза. Те се притесняват не само за бебето, но и за вас и понякога, в желанието си да ви облекчат, особено ако в началото сте уморена и срещате трудости, могат да ви предложат да дадете бутилка с адаптирано мляко или да поспите повече. Поговорете и с тях преди раждането, обяснете им какво е важно за вас и как могат да ви помогнат – с грижи за бебето извън неговото хранене или с поемане на чистенето и готвенето (или поръчването на храна) през седмиците, в които вие и бебето се учите как да се кърмите.

И ПОСЛЕДНО, НО НЕ ПО ВАЖНОСТ – ПОМОЩ И ПОДКРЕПА ОТ ДОБРОВОЛНИТЕ КОНСУЛТАНТИ ПО КЪРМЕНЕ

Не ни забравяйте, ние ще се радваме да ви помогнем още в първите дни след раждането и да отговорим на всичките ви въпроси за засукването, позите и кърменето. Вижте как да потърсите консултант по кърмене:

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) е създадена през 2010 г. под егидата на Националния комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването, за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. НАПК организира и провежда обучения за повишаване на квалификацията на медицински специалисти, както и обучения за майки с позитивен опит в кърменето, които след положен изпит получават сертификация за доброволни консултанти по кърмене към организацията и подпомагат със съвети и актуална информация бременни и кърмещи. В момента има около 120 действащи доброволни консултанта в цялата страна, чиито координати могат да бъдат намерени на сайта на НАПК www.podkrepazakarmene.com. По телефон и в лична среща доброволките консултират майки по проблеми при кърмене, отговарят на националната телефонна линия и по електронна поща, водят групи за споделяне на опит на живо и в социалните медии.

Ако бебето ви не възвърне рожденото си тегло до 10-тия ден и имате притеснения дали кърмата му стига, потърсете доброволен консултант.

Националната линия на доброволните консултанти по кърмене е 0896  418 488