Ако бебето ви има някоя от изброените тук прояви, не бива да се ядосвате. Абсолютно погрешно би било да се скарате на мъника и да го контролирате по физически начин. С подобни мерки само можете да увеличите напрежението. Важно е, като родители, да показвате привързаността си и да бъдете мили и търпеливи към детето си. А какво е възможно да направят чувствителните бебета? Нека разберем. 

  • Стряскане

Новородените бебета много често се стряскат от силен шум и внезапна промяна на положението им. Когато сложите мъничето върху твърда повърхност, то движи ръцете и крачетата си и така цялото му тяло се залюлява. Това залюляване е неочаквано движение и може да накара чувствителното бебе да се изплаши и да реагира със страх.

БЕБЕТО ПЛАЧЕ НОЩЕН – ТРЯБВА ЛИ ДА ГО УСПОКОЯ?

Други новородени мъници могат да бъдат по-чувствителни към водата и да показват ясно, че къпането не им е сред любимите занимания. Вероятно това е така, защото по време на баня те не чувстват здрава опора. Усетете вашия малчуган и се опитайте да му осигурите удобство при къпането – нека почувства стабилност там, където сте избрали да го къпете – ваничка, шезлонг. Проявите на стрес са временни и колкото по-голямо става мъничето, толкова по-добре ще се чувства то, дори и по време на баня. 

  • Трепкане 

Понякога се случва бебетата неволно да трепкат в съня си. Този симптом не бива да притеснява мама и татко, защото и той изчезва с израстването. Ако все пак усетите и забележите нещо притеснително, задължително се консултирайте с педиатър.

  • Треперене

Треперенето също е сред проявите на чувствителните бебета. Много често се случва да им треперят бедрата, ръцете или крачетата, особено когато бебето е емоционално превъзбудено или му е студено, след като току-що сте го съблекли. Това треперене не трябва да ви тревожи, защото това е един от признаците на сензитивната нервната система. С времето ще изчезне.

КОГА БЕБЕТО ЗАПОЧВА ЯСНО ДА РАЗПОЗНАВА МАМА?

  • Бебето си удря главата в креватчето и се клати с цяло тяло 

Едно от основните ви безпокойства може да бъде, когато вашето бебе добие навика да си удря главата в креватчето. Мислите си - защо го прави, не го ли боли, няма ли да се нарани при удара, нормално ли е това поведение? 

Някои бебета удрят главата си в креватчето, други я клатят ту на едната, ту на другата страна, трети пък застават на ръце и на колене и започват да се клатят ритмично върху петите си. Това клати креватчето и се случва бебето да се удари в стената.

Какво означават тези ритмични движения? Причината не е известна, но се забелязва, че това се случва най-често след 6-тия месец, когато вашето мъниче придобие естествено чувство за ритъм или се стреми да се люлее в такт с музиката. 

Най-често бебетата си удрят главите, докато заспиват или не са се събудили напълно. Когато бебето е изморено, то не може да заспи веднага спокойно, а преминава отначало през един период от леко напрежение и нервност. Мрънкането преди да заспят, е много характерно за първите месеци. Прояви на напрежение преди сън са също и смученето на пръста и търсенето на биберона. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Според някои лекари главата си ударят по-често дечица, които не са получили достатъчно родителски ласки. Това няма да повреди съзнанието на малчугана нито пък ще промени интелигентността му – не се тревожете. 

Какво да направите? Решението е да обезопасите креватчето, като го облечете с нещо меко, за да не се нарани вашето бебе. Ако мъникът люлее креватчето, то добра идея е да сложите под него килимче или гумени подложки, които да предотвратят местенето. 

За да бъде спокойно вашето мъниче, не забравяйте да му се усмихвате по-често, да го галите и прегръщате. Нека усеща спокойствието и любовта ви!

 Текст: Milenita May