Мечтаете за бебе, вече се чувствате уверени и сте взели смелото решение. Вероятно всеки ден си представяте момента, в който ще видите двете чертички, нямате търпение представата за положителния тест да оживее пред очите ви. За да се случи това по-бързо, е важно да сте добре запознати с женската овулация. Защото, както знаем, бременността е пряко свързана с този процес. 

А какво всъщност представлява той?

Овулацията е наименованието на процеса, който обикновено протича веднъж по време на всеки менструален цикъл, когато хормонални промени предизвикват яйчниците да отделят яйцеклетка. Най-често овулацията настъпва 12 до 16 дни преди началото на следващата ви менструация. С приближаването ѝ вашето тяло произвежда повишаващо се количество хормон, наречен естроген, който води до удебеляване на маточната лигавица и подпомага създаването на идеална за спермата среда.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Как да разпознаем симптомите на овулацията? 

Всеки организъм има свой индивидуален начин на работа и е трудно да се обединят общите физически проявления на един или друг процес. И все пак, някои по-чести признаци са например промяната в цервикалната течност - слуз, която прилича на „белтък“ без цвят и миризма. Наличието ѝ ви дава сигнал, че сте близо до или в овулация. 

Друг по-характерен симптом е промяната в телесната температура. Когато сте близо до процеса, може да имате лек спад, но непосредствено след това ще последва рязко увеличение. Овулацията е настъпила, когато се появи повишаването на температурата. 

ПРОЧЕТИ СЪЩО: Във Варна се роди бебе с внушителни размери

За овулационни признаци се приемат също леките зацапвания, чувствителността в гърдите, подуването на корема, повишеното сексуално желание. Някои жени твърдят, че усещат пристъп на болка, когато са в овулация, но много други не усещат нищо и понякога наистина физически признаци липсват. 

Изследвай и опознай тялото си 

За да откриете кога настъпват дните ви с най-големи шансове за забременяване, е важно да познавате добре собственото си тяло. Следете промените, които настъпват с него преди, по време на и след менструалния цикъл. Ако сте внимателни и последователни, съвсем скоро с лекота ще разпознавате и усещате подходящия момент.