Около 4% от бъдещите майки развиват диабет на бременността. Те проявяват резистентност към хормона инсулин, който поддържа нормалното ниво на кръвната захар. Най-често симптомите на заболяването изчезват след раждането.

Най-важните факти

  • • През бременността се провежда тест с натоварване с глюкоза, при който се пие захарен разтвор и след час се мери нивото на кръвната захар. Ако са налице симптоми като силна жажда и често уриниране, трябва своевременно да се потърси лекарска консултация.
  • • Важно е диабетът да се лекува, за да се предотвратят усложнения. Диабетът на бременността увеличава риска от повишено кръвно налягане и води до прекомерен растеж на нероденото.
  • • И при спонтанно изчезване на този вид диабет рискът за заболяване на майката по-късно от диабет тип 2 е повишен.
  • • Ако майката кърми най-малко 3 месеца, този риск се понижава с около 30%. Здравословното хранене и спортът също допринасят за това.
  • • Изследвания показват, че бебета на майки с диабет на бременността са с увеличен риск да имат повишено тегло през следващите години. Кърменето има положителен ефект и срещу това.

Могат ли повторно забременели майки да продължат да кърмят?

Няма пречки за това при здравословно и балансирано хранене. Трябва да се знае обаче, че кърмата се променя при новата бременност. Организмът произвежда отново предварително мляко, което задоволява новороденото през първите дни с всичко необходимо. От тази кърма се ползва и първородното бебе.

Колко често да се къпе бебето

По правило малките се къпят един до два пъти седмично по съвета на американските дерматолози. По този начин организмът им се учи сам да се преборва с бактериите.

Спортът променя ли кърмата

Според специалистите спортът не се отразява неблагоприятно върху вкуса и качеството на кърмата. При умерено натоварване стойностите на млечната киселина в нея не се повишават. Дори и това да се случи, по правило то не се отразява на бебето. Новоизлюпените майки е добре да се движат най-малко 30 минути всеки ден.

Детето да се отвиква внимателно от шишето с биберон

Темата за отвикването на бебето от биберона се дискутира оживено. При това често се забравя, че детето е привързано и към сученето от шише с биберон.

Най-рано след шестия месец идва ред на шишето, което осигурява на бебето плавно отвикване от мамината гърда. На около една година обаче е време за отвикване и от него. Преди всичко, защото трайното сучене уврежда зъбите. При постоянното им обливане от кисели и сладки течности страда зъбният емайл. Специалистите съветват на детето да не се дават сладки течности в шишето, за да не се увеличава дразненето на зъбите. Но дори и неподсладените течности са вредни, защото разреждат слюнката и по този начин увеличават риска от кариес. Освен това постоянното сучене може да доведе до деформации на челюстта и дори да допринесе по-късно до свръхтегло. Отвикването на малкото трябва да се извършва с любов и търпение, но и с настойчивост. Отлагането на процеса във времето само влошава нещата. Често помага добрата фея, която донася пъстра чаша или оставя специален подарък на детето за постижението му.

Рибата предпазва от алергии

За намаляване на риска от невродермит при детето кърмачката трябва да консумира два пъти седмично риба. Единия път рибата трябва да е особено тлъста, като скумрия или сьомга. Те съдържат много омега-3 мастни киселини, които предпазват от алергии. Риба тон или риба меч трябва да се избягват поради евентуално натоварване с живак.