Скъпи приятели, екипът на „9 месеца“ добре знае, че всеки трепет, свързан с новия живот, е неповторим. Страховете, мечтите, очакванията – букет от различни емоции в женското сърце.

Вярваме, че планирането на дете започва първо в мечтите, след това се появява искрата от съдбовната среща между сперматозоида и яйцеклетката. Въпросите по пътя са много, отговорите – също, защото всеки случай е индивидуален, всяка бременност различна, всяко раждане – неповторимо, и всяко дете – уникално.

Ето някои полезни съвети по темите зачеване, бременност и раждане.

Знаете ли, че… спадът в показателите на семенната течност е цивилизационен проблем (замърсяване, стрес, заседнал начин на живот и работа, вредности). Заушки се срещат рядко, тъй като младите мъже са ваксинирани срещу паротит (част е от имунизационния календар). Варикоцеле се среща относително често, повече на левия тестис поради спецификата на венозния ток вляво. Нормалната семенна течност се отбелязва с нормоспермия. При олигозооспермия е намалена концентрацията и/или общият брой на сперматозоидите. Астенозооспермия означава, че подвижността е намалена, а с тератозооспермия се обозначава намаление в процента на нормалните морфологично сперматозоиди. Има и комбинации от посочените диагнози, напр. олигоастенотератозооспермия. При липса на всякакви сперматозоиди в еякулата говорим за азооспермия, а когато има сперматозоиди, но само мъртви – за некроспермия. Забременяването е възможно само около момента на овулацията (когато зрялата яйцеклетка се отдели от яйчника). Обикновено това се случва веднъж в периода между два мензеса и в този момент партньорите имат най-голям шанс да си направят наследник.
Между 11-ия и 16-ия ден (най-често 14-ия) след менструацията в женския организъм се отделя яйцеклетка, която може да бъде оплодена. Но процесът на зачатието трябва да се осъществи в интервал от 24 часа, тъй като след това яйцеклетката умира. Сперматозоидите пък живеят около 5 дни. Добре е знаете, че ако правите опити за бебе в първите дни след цикъла, в лигавицата на влагалището може да се създаде киселинност, която да убие малките плувци. Не е нужно да чакате точно до 14-ия ден, за да се отдадете на любов. Започнете да се радвате на партньора си още 3–4 дни преди това.

Ако приемем, че чудото се случва лесно и бързо при вас  – честито, вие сте истински късметлии! В такъв случай преминаваме към информация за бременността.

От двете чертички на теста за бременност до щастливият финал ще се променят много неща, включително вашето тяло и емоции. Не подценявайте здравословното хранене, намерете специалист, на когото да се доверите през 9-те месеца. Възможно е да имате и трудни моменти, но се фокусирайте върху успеха и сладкото бебе, което ще прегръщате.

Големият ден – раждането. Митове и легенди, безкрайни истории, страшни сценарии, а забравяме основното – той - този Голям ден, ще ни доведе до най-невероятната първа среща в нашия живот. Онази, която е символ на любовта от пръв поглед, вечната, безкрайната, неповторимата.

Важно е да знаете, че…

Процесът протича в четири периода:

  • • І период – разкритие на маточната шийка;
  • • ІІ период – изгонване на плода;
  • • ІІІ период – изгонване на плацентата;
  • • ІV период – следродилен период.

Първият период е най-продължителен и болезнен. Ако раждате за първи път, този период може да трае 8–10 часа, а за тези, които раждат за втори или трети път… между 5 и 6 часа.
Запазете спокойствие при появата на първите контракции, които са на интервал 10–15 мин и с продължителност около 15–20 сек. Изчакайте болките да станат по-чести и по-продължителни. Когато са вече през 6–7 мин, може да тръгнете към родилния дом. Ако обаче околоплодните води изтекат или се появи кървене от гениталиите, трябва незабавно да постъпите в болница независимо от това дали имате болки, или не. Попитайте вашия акушер-гинеколог за стъпките след приема ви в болницата – възможно е практиката да се различава на някои места.

Не на последно място: Раждането е свързано с болка, която вие можете да контролирате чрез дишането и релаксацията, а екипът ще помисли за всичко останало.
Постарайте се да не изразходвате силата и енергията си. Не викайте, не се мятайте в леглото. Все пак има и минути, през които не усещате болка.Това са паузите между две контракции.

Не се съмняваме, че през годините се превърнахме във верен съмишленик на хиляди български семейства, усещането е прекрасно, но отговорността - огромна. Всекидневно работим в екип с едни от най-добрите лекари в България, за да сме полезни без компромис. Не си поставяме граници, а само нови цели, всички те са обединени от една мисъл - да ви подкрепяме безрезервно - от планирането на дете, до появата и отглеждането му. Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“