Следващия път, когато сръчкате партьора си в ребрата в 3 сутринта, за да му кажете, че е негов ред да се погрижи за плачещото ви бебе, помнете: той не е виновен, че не е чул детския плач. Това, така или иначе, е неговото оправдание, но то вече е и научно доказано!

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Ново проучване откри, че мъжкият мозък не регистрира бебешкия плач, докато женският, напротив – настроен е да бъде бдителен към този звук.


Проучването, проведено от Националния институт за детско здраве в САЩ, не е голямо и обхваща само 18 мъже и жени, които били помолени по време на експеримента да не мислят за нищо конкретно.


През това време учените, наблюдаващи със скенер „блуждаещите” мозъци на участниците, пускали запис на бял шум, прекъсван от бебешки плач.


Скенерът показал, че докато жените моментално ставали нащрек, щом чуели бебешкия плач, мъжете оставали в състояние на покой.

Четири приятелки забременяват два пъти по едно и също и време

Моделът на мозъчната активност се различава при мъжете и жените, но се оказва, че няма разлика между реакциите на родителите и на хората, които все още нямат деца.


Освен това, учените пускали на участниците и записи на плач на деца, диагностицирани с аутизъм и се оказало, че мъжете и жените реагират еднакво на този плач и спокойното състояние на ума им се нарушава.

Ограбва ли яслата част от потенциала на детето

Съавторът на проучването Марк Борнстейн обяснява, че изучаването на това как реагира мозъкът на мъжете и жените на бебешкия плач ще ни помогне по-добре да разберем инстинктите, които са свързани с грижата за най-малките.