Днешният слънчев ден ни разказва позитивна история за нормално раждане след секцио. Ето какво споделят от мястото на щастливото събитие АГ Селена...

,,Историите на наши пациенти, които срещат свой съмишленик в лицето на акушер-гинеколога си, в желанието си да родят нормално след предишно цезарово сечение, стават все повече.

Последният такъв случай е на Ива, която роди 3 750-грамово бебе по естествен път след предишно оперативно раждане. Първото си дете младата студентка последна година в Медицински университет – гр. Пловдив, родила преди малко повече от две години. Тогава, въпреки силното желание на майката, медицинските показатели не позволили вагинално раждане. Малко повече от две години по-късно, Ива беше решена да направи всичко възможно да реализира мечтата си да даде живот по естествен път. Всичко възможно, но не на всяка цена, разбира се. Затова имаше нужда от доверен лекар и изключително професионален екип.

В болницата, в която родила първото си дете, категорично отказали да й дадат шанс. „Стана ми ясно, че освен в болница „Селена“, няма къде другаде в Пловдив да получа подкрепата и компетенцията за нормално раждане в моята ситуация. Преди да дойда при вас, получих няколко отказа, аргументирани с това, че не са минали 5 години от операцията ми.“ Доза скептицизъм младата жена срещнала и в обкръжението си, но нищо от това не я демотивирало.

Как забременях естествено след четири години борба и съвет за донорска яйцеклетка

Зад сбъдването на мечтата на Ива застанала д-р Красимира Чалова. С много смелост, но изключително премерено, планирали всяка стъпка от предстоящото раждане. Коментирали всеки риск и действие при настъпване на усложнение. Щели да опитат, но имало и насрочена дата за секцио в случай, че бебето не се роди до термин.

Ден преди него обаче, се роди Петя. Тя дойде изключително леко, само за 3 часа след приема в болницата, със съвсем малко напъни. При това, с тегло от 3 750 грама и ръст от 50 см.

Най-важните прегледи през 9-те месеца

Сравнявайки двете раждания, Ива споделя, че никога не би избрала доброволно оперативното раждане. Болката след секциото според нея не може да се сравни с нищо, а дългият период на възстановяване, я извадил за дълго от активния начин на живот, въпреки че години наред преди това спортувала. Най-силният мотив обаче за нея, е удовлетворението. Радостта от това да бъде част от процеса на поява на детето й. Пожелаваме на Ива и малката Петя да бъдат все така борбени. Да преследват мечтите си и да намират своите съмишленици в реализирането им.''