Ваканциите би трябвало да бъдат най-приятното време за едно семейство. Всички туристически брошури са пълни със снимки на усмихнати лица, които се наслаждават на природата. Почивките с децата са обаче и един от основните източници на стрес за родителите. И все пак, с добра подготовка и повечко търпение, семейните ваканции могат да бъдат и най-приятното нещо на света. Двете ситуации, които създават проблеми при семейните ваканции, са пътуването и скуката. Родителите и децата могат да постигнат баланс по време на семейната ваканция, независимо от това, че възрастните имат различни интереси и представи за забавление от тези на децата. Именно на взаимното уважение се гради балансът в тези отношения.

ЗАЩОТО СМЕ СЕМЕЙСТВО

ПЪТУВАНЕ С КОЛА 

За повечето родители пътуването с кола, пълна с деца, е истински кошмар. За да се предпазите от някои проблеми и да намалите напрежението до минимум, следвайте следните правила:

 • Когато опаковате багажа, направете всичко възможно да оставите достатъчно пространство в колата на мястото, където ще седят децата. Не се увличайте и не пълнете пространството с излишни неща. Разрешете на децата да вземат в колата любимата си играчка, но не слагайте нищо друго на задната седалка.
 • Направете пътуването част от самата ваканция, а не неприятна прелюдия към нея. Ако по пътя има природна забележителност, отбийте се, за да я разгледате
 • Подберете внимателно времето за пътуване. Много родители решават да спестят време и да пътуват 6-7 часа през нощта. Това е изключително уморително за децата. След цял ден на приготовления и планиране, точно в часа, в който те трябва да си лягат, ги качваме в колата. Този подход е много ефективен за деца под 5 години, които могат да спят спокойно навсякъде. Така си спестяваме мърморенето и скуката. Ако децата ви не могат да спят в колата, пътувайте денем.
 • Подгответе си записи на приказки или песнички. Това е любимото забавление на детето по време на път. 
 • Правете почивки. Повечето малчугани са способни да изтърпят 1-2 часа пътуване без да се оплакват, ако знаят, че след това ги очаква дълга почивка. Това е добре и за родителите. Няма смисъл да бързате да пристигнете уморени в хотела и след това да се нуждаете от цял ден, за да възстановите силите си.

ЛЯТО ПРИ БАБА 

ПЪТУВАНЕ СЪС САМОЛЕТ

Пътуването със самолет тревожи родителите повече, отколкото който и да е друг вид транспорт. На първо място летенето с деца изисква доста големи разходи. Но ако това се налага, възможно е да улесним пътуването си, ако спазваме следните правила:

 • Времето на полета е по-важно от удобствата в самолета. Евтините чартърни полети обикновено са или рано сутрин или късно вечер. Тези часове са удобни за възрастните, но не и за децата. Парите, които ще спестите не си заслужават риска. 
 • Предварителните резервации ви гарантират избор на местата. Хубаво е да кажете на служителите на авиокомпанията, с която ще пътувате, че с вас ще има и бебе. Бъдете в готовност да отговорите на желанията на детето, ако то почувства нужда от мляко или друга бебешка храна. 
 • Пригответе на детето си чанта с най-необходимото за полета. Когато децата са малки, е задължително да им приготвите за самолета книжки с комикси, кутия с моливи, блокче за рисуване и др. За по-големите деца запишете предварително на телефона си приказки, песни и детски.
 • Дръжте най-необходимите си тоалетни принадлежности в ръчната си чанта.
 • Когато пътувате с бебе, авиокомпаниите се грижат да получите специални седалки в определените за това места в самолета. Ако обаче сте с по големи деца, постарайте се да резервирате места далеч от опашката на самолета – там шумът от двигателя се чува доста силно и освен това върволицата за тоалетната е непрекъсната. Не слагайте детето автоматично до прозореца - децата са свикнали да сядат там в кола или влак, но при излитането може да им прилошее.
 • Винаги имайте предвид, че полетът може да бъде отменен или да закъснее. Носете със себе си игри, детски книжки с които да се забавляват децата, докато чакате следващия полет. 
 • Не забравяйте, че децата много бързо се „заразяват” от вашето настроение. Ако сте изнервени преди полет, децата ще решат, че летенето е страшно и неприятно нещо.

Текст: Milenita May

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram