В последния ден на месец март, в студиото ни имахме удоволствието да посрещнем д-р Владимир Чучумишев, който е акушер-гинеколог със солиден опит в областта на пренаталната диагностика, подготовката за бременност и проследяването ѝ при пациентки с висок риск от повтарящи се аборти, хипертония, диабет, многоплодна бременност. Той е част от професионалния екип на МЦ „Д-р Калчев“. Разговорът ни беше интересен и сме сигурни, че помогнахме на много бременни жени да се ориентират за пътя, по който им предстои да минат. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Двете чертички са факт, бременността е установена - кога е време да се направи първият преглед? Именно с този въпрос започнахме да коментираме темата. Нашият гост сподели: „Понеже съвремнните тестове са доста чувствителни и могат да хванат доста рано бременността, някъде около датата, на която сме очаквали менструацията, и трябва да има жената малко търпение, поне една седмица по-късно, една до две седмици по-късно да се направи първият преглед.“ Д-р Чушумишев ни обясни, че преди да се направи преглед с ехограф, е важно пациентката да бъде разпитана внимателно и подробно за това какво ѝ се е случило до този момент в живота - дали има хронични заболявания, ако е имала предишни бременности - как са протекли, а когато вече се пристъпи към ехографа, той ни помага да видим плодния сак, първоначално, а след това и човечето. А понякога две или три. 

В хода на разговора ни не пропуснахме да обърнем внимание и на възможните причини, които могат да доведат до неуспешно развитие на бременността. Д-р Чучумишев ни обясни подобрно кои са те. По негови думи: „някои причини си ги носим предварително с нас.“ Факторите, които могат да доведат до проблеми, са много. Заострено е вниманието при много млади бременни, под 17-годишни момичета, които все още не са достатъчно озрели да износят нормално бременността. При тях има доста рискове. А също и при пациентките, които са на възраст над 35 години. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Какво представлява феталната морфология, кога се прави и защо е важна? Д-р Владимир Чучумишев ни даде отговори и на тези въпроси. Изследването обикновено се прави около 20-та, 23-та седмица, тогава е най-оптималният срок, който позволява бебето да бъде хубаво огледано, за да се видят структурите му, които трябва да бъдат достатъчно развити. Разбрахме също, че по време на феталната морфология е важно да се огледа хубаво и плацентата, оценява се също и дължината на маточната шийка. 

Към края на нашия разговор поговорихме и за прегледите след раждането. Шест-седем седмици, след като е родила, е добре жената да посети акушер-гинеколог, защото се счита, че за това време е завършил периода на възстановяване и матката се прибира в нейните си параметри, каквито са били преди забремняването. 

Ако сте пропуснали да ни гледате, разговора ни с д-р Владимир Чучумишев можете да чуете още сега: