Дори новородените могат да се изразяват – с поглед, с примляскване, с плач, с размахване на ръце... Невинаги обаче родителите разбират веднага какво иска да им каже бебето.

Предлагаме ви помощ за превода

 • Очите са големи и широко отворени, устата се усмихва.

Този сигнал е ясен и за начинаещите – бебето се чувства добре. При това то често гука и наблюдава любопитно с широко отворени очи околния свят, а понякога протяга ръце за игра.

 • Бебето ближе юмручето си.

Гладното бебе се разпознава лесно, то смуче всичко, до което се докопа. Внимателната майка веднага се подготвя за кърмене или за даване на шишето, като така предотвратява плача на малкото.

 • Очите са големи, веждите са повдигнати, устата е леко отворена.

Така бебето изразява учудването си от обикновени неща – дрънкалката над креватчето, сянката на стената. Родителите не трябва да му пречат, в такива моменти то открива света.

 • Бебето обръща глава настрани, по гледът му е унил.

Това означава, че всичко му е омръзнало. Ако веднага го сложите например в слинг, може да предотвратите разплакването.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Nota bene!

- При всеки плач помага гушкането. Дори и бебето да продължава да плаче, ако го прегърнете, то вече се чувства по-добре.
- Ако не можете да издържате сърцераздирателния плач, поносете бебето.
- Ако нищо друго не помага, гушнете го на вашето легло, сложете ръка на коремчето му и изчакайте. Плачът със сигурност ще спре.

 • Погледът е унил, юмручетата се движат пред лицето.

Уморените възрастни трият очите си, бебетата още не успяват да го правят. Те мятат ръцете си около лицето, понякога към ушите си. Ако към това се добави и прозявка, нещата са ясни – детето трябва веднага да се сложи да спи!

 • Очите са като цепки, челото е набръчкано.

Нещо не се харесва на бебето. В такива случаи понякога помагат галенето и ласкавите думи. Ако обаче този сигнал на недоволство се игнорира, обикновено следва силен плач.

Плача: това във всеки случай е спешно! Добрата новина е, че родителите могат да направят много, за да не плаче бебето им продължително. То плаче по-малко, когато навреме получава кърма и има често телесен контакт с мама и татко. И мимиката играе голяма роля. Когато родителите бързо осъзнават потребностите на детето и ги удовлетворяват, то плаче по-рядко.

Лошата новина е, че и най-грижовните родители се сблъскват с плача на бебето. През първите три месеца той може да трае средно по два часа на ден. Това е свързано с напрежение не само за мъничето, но и за неговите мама и татко. Особено когато всеки път трябва да се гадае коя е причината за плача.

Посочвам: може да се говори и с ръцете. След 6-ия до 8-ия месец много бебета започват да показват различни жестове, които са научили от родителите. Те махат с ръчичка за довиждане или за поздрав, слагат пръст пред устните си, както мама ги кара да пазят тишина. Добре е родителите да насърчават децата си през втората половина на първата година да се изразяват с ръцете си. На въпроса какво иска, обикновено детето без колебание показва играчка, книжка, определен предмет.

Говоря: как от звуците се получават думи. Бебетата издават различни звуци от самото начало, но към края на първата година звуците започват да се групират – га-га-га, ба-ба-ба... Те се повтарят, прибавят се нови, удвояват се, комбинират се по друг начин. С малко тренировка мама и татко могат да разбират какво им казва мъничето. Малките деца се учат да свързват звуците, като повтарят някои от вече познатите им. Първите истински думи повечето деца научават между 12-ия и 18-ия месец. Тогава започват да ги свързват в първите изречения.

Невинаги възрастните са добър пример. Те често говорят бързо и неясно, „гълтат” срички и навързват безкрайни думи. А мозъкът на малките деца е много възприемчив и лесно усвоява строежа на езика. Ето защо детето успява от многото изречения и разговори, които чува през първите години от живота си, да си създаде правила, които с времето ще прилага все по-успешно.

Факт е, че още на три години повечето деца знаят над 300 думи, с които съставят изречения. Тогава вече не им е нужен преводач.

СЪНЯТ НА НОВОРОДЕНОТО – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

Какво може да означава плачът?

 • Бебето е гладно, ако:

-    върти главата си търсещо насам-натам;
-    смуче ръката или юмрука си.
Помощ! Трябва да му се даде мляко, независимо кога е яло.

 • Бебето е раздразнено, ако:

-    при плача издава неспецифични крясъци;
-    крие главата си в блузата на мама.
Помощ! Трябва да се занесе в тихо помещение, да се потупа леко по гърба, докато се успокои

 • То е уморено, ако:

-    по време на плача си трие главата;
-    прозява се;
-    очите му са стъклени.
Помощ! Трябва или да го сложите да спи, или да легнете заедно с него, като затворите очите си.

 • Бебето копнее за близост, ако: 

-    хълца отчаяно;
-    протяга ръчички;
Помощ! Ще престане да плаче, ако го вземете на ръце. 

 • Възможно е да му се много топло или много студено, ако: 

-    плачът му е по-скоро мрънкане;
-    то изглежда нещастно без видима причина.
Помощ! Тилът му трябва да е топъл, но не влажен на пипане, коремът и краката му не бива да са студени.

 • Бебето може да има болки, ако: 

-    плаче силно и трудно си поема дъх;
-    мрънка продължително;
-    лицето му е червено, пулсът – ускорен, ръцете му са свити в юмрук.
Помощ! Проверете дали дрехите го притискат на някое място, дали дупето му е подсечено, боли ли го коремчето. Помага носене на ръце или масажиране. Ако плачът не престане или бебето изглежда променено, трябва да се потърси лекар. 

 • Когатото не реагира на опита за успокояване.

Малките никога не плачат без причина, но е напълно нормално родителите невинаги да я открият.