В днешния забързан свят понякога пропускаме сигналите на биологичния часовник или просто търсенето на правилния човек отнема повече време. Решаваме, че моментът да станем родители е дошъл, но се оказва, че пътят няма да е лек, а осеян с препятствия. Немалко двойки днес се сблъскват с предизвикателствата на инвитро процедурите. За да разберем повече за тях и да обсъдим подробно темата за репродуктивното здраве на гости в студиото ни бе д-р Лилия Димитрова, репродуктивен специалист.

В началото на нашия разговор уточнихме кога е време да потърсим помощ от професионалист. Д-р Димитрова сподели: „Основен фактор за продължителността за опитите за забременяване преди да се обърне към специалист по репродуктивна медицина е предимно възрастта на жената.“ Репродуктивният потенциал след 35-тата година намалява, а след 40-тата драстично спада – това означава, че когато една двойка прави опити и жената е до 35 години е необходимо не повече от 1 година, след която да се пристъпи към консултация с лекар, ако обаче жената е над 35 година, 6 месеца са достатъчни, за да се вземе решението за крачката към кабинета на репродуктивния специалист. Оказа се, че възрастта на мъжа не е определяща. Д-р Лилия Димитрова ни обясни защо това е така. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Запознахме се и с основните стъпки, през които е нужно да минем, за да бъдем успешно подготвени за срещата със специалист.  По думите на нашия гост: „Репродуктивният проблем се оказва сериозно емоционално натоварване на двойката като цяло.“ Ето защо психологичният комфорт и връзката с лекаря са важен компонент от лечението. Страхът и притесненията нямат място и лекарят трябва да се погрижи да успокои двойката. 

Разбрахме същи и кои изследвания е важно да се направят, за да се оцени сериозността на репродуктивния проблем. Д-р Лилия Димитрова ни разказа повече и за това кога се налага донорска яйцеклетка. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Не пропуснахме да поставим фокус и на връзката между начина на живот и лесното и естествено зачеване . „Решаването на репродуктивен проблем може да се подпомогне от балансиран начин на живот, без обаче да има залитане в крайности.“ Д-р Димитрова подчерта три основни фактора, на които е важно да обърнем внимание – тютюнопушенето, затлъстяването и здравословната диета. 

Разговорът ни беше интересен и сме сигурни, че представихме много полезна и важна информация на нашите зрители. Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: