Вече сте майка и си имате малко, сладко, розовобузесто бебче. Ако за първи път излизате от родилния дом, с учудване установявате, че да се гледа бебе е не е чак толкова трудно – сън, храна, гушкане. И така, докато не се появят Те - ужасните колики (за първи път коликите са описани през VI век и оттогава досега симптомите им не са се променили кой знае колко). Тогава идва и въпросът: Къде сгреших? Запазете спокойствие, колкото и да ви е трудно. Въоръжете се с търпение, изход има!

ДАЛИ СА КОЛИКИ?

Първите симптоми на коликите започват след 15-ия ден от раждането, когато вашето бебе вече приема около 90–100 мл мляко на хранене. То става раздразнително, свива крачетата си нагоре, бърчи чело, като на моменти трудно си поема дъх. Плачът му е пронизителен и продължителен (понякога трае над 3 часа). Можете дори да чуете движението на червата, особено в началото на храненето, когато стомахчето е празно. Коремчето на бебето става по-твърдо.

БЕБЕШКИТЕ КОЛИКИ - ПЪРВОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

ПРИЧИНИТЕ

Причините за коликите са комплексни. Основната е не достатъчност на ензимите, свързани с усвояването на млякото, поради незрялост на храносмилателната система на бебето. В резултат започват процеси на по-изразена ферментация, на образуване на газове, които раздуват червата, и това предизвиква неспокойство и раздразнение при мъничето. Спомнете си дискомфорта ви, след като сте яли по-голямо количество боб. Почти така се чувства и бебето. Не му се дразнете, отнасяйте се мило към него. Отделянето на газове го успокоява, макар и временно.

ДАЛИ ТО НЕ Е БОЛНО?

Здравото бебе има апетит, суче с удоволствие и няма нищо против да го гушкате. Наддава на тегло въпреки плача и неспокойствието. Друг индикатор са изпражненията на бебето. Ако те са с нормална консистенция и цвят – всичко е наред. Трябва да знаете, че понякога при силни колики те стават по-зеленикави.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД РАЖДАНЕТО

КАК ДА ПОМАГАТЕ?

  • Билков чай с копър, анасон, лайка. Предлага се на бебето вместо вода и това е първото средство, което може да пробвате. Ако има ефект от него, продължете да го давате.
  • Масаж на коремчето. Нанесете подходящ мехлем/олио и масажирайте коремчето по посока на часовниковата стрелка. Повторете 10–15 пъти. Така ще стимулирате чревната перисталтика и отделяне то на газове чрез лекото загряване и масажа.
  • Капки, съдържащи ензим Лактаза, който подпомага усвояването на лактозата от органите, благоприятно повлиява храносмилателните функции на стомашно-чревния тракт и намалява вероятността за поява на напрежение в стомаха, а оттам и коликите.
  • Медикаменти, съдържащи пробиотици. Помагат за поселването на полезни лактобактерии, които не позволяват образуването на газове.

Запомнете: При сученето някои по-лакоми бебета гълтат доста въздух, който още повече засилва страданието им. 10 минути след активното сучене можете да прекъснете храненето и да изчакате бебето да се оригне два-три пъти. Така въздухът от стомахчето му няма да премине в червата. След хранене поставете бебето така, че коремчето му да е върху гърдите ви. Чудодейно топлината ви ще намали болките и ще успокои бебчо.