Борите се с безсънието? Не сте сама – много бременни не успяват да спят осем часа през нощта, както ги съветва лекарят. Най-бързо ще върнете съня си, ако по-бързо преодолеете безпокойството си.

Безсънието е много мъчително, а след безсънна нощ сутрин енергията е по-малко и денят тръгва с лошо настроение. Последствията от бушуващите хормони през 9-те месеца и усилията да се осигури растежът на новия човек наред с постоянната нужда да се презареждат батериите могат да се окажат трудно преживяване. Точно в този период, когато най-много искате да се наспивате и да си почивате, нощният сън може да излети. Истината е, че през бременността много фактори гонят добрия сън. Сред тях са натискът върху пикочния мехур (той води до чести посещения на тоалетната), движенията на бебето, вълненията и страховете от бъдещото родителство... Все пак има някои съвети, които могат да ви помогнат по-ефективно, вместо „да броите овце“ или да разчитате само на уханието на торбичката с лавандула...

СЪЗДАЙТЕ СИ УЮТНА „БЪРЛОГА“

Ако искате да спите добре, постарайте се да пригодите спалнята в място, предразполагащо към сън. В нея не бива да има телевизор, лаптоп, телефони. Освен това за успокоението допринасят и цветовете на стените – най-подходящи са бежовият, лилавият и синият. Ако постоянно умът ви работи на пълни обороти и се впускате в размисли и анализи през нощните часове, през деня отделяйте време да записвате най-натрапчивите си тревоги. Това ще ви помогне да се отървете от тях.

СЪНЯТ НА НОВОРОДЕНОТО – ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

ВЪВЕДЕТЕ РИТУАЛИ

Час преди лягане потърсете тихо и спокойно място за уединение, изпийте чаша топло мляко, вземете вана (душ) или почетете романтична книга. Каквото и да предприемете за отпускане, правете го всяка вечер. Постоянството в рутинните занимания преди лягане е от съществено значение. Не променяйте навиците си само защото сте бременна. Щом се появят проблеми със съня, фиксирайте времето за лягане и за събуждане. Пийте кафе само сутрин.

НЕ СЕ ЯДОСВАЙТЕ НА НОЩНИТЕ „РАЗХОДКИ“

Обикновено причината за лошия нощен сън през бременността са честите разходки до тоалетната. Нарастващото бебе, особено през второто тримесечие, притиска пикочния мехур, докато матката се придвижва по-високо. Постоянните позиви за уриниране продължават и през третото тримесечие, когато главата на бебето се ангажира. Въпреки неудобствата, не пийте по-малко течности. Много важно е да не се обезводнявате, дори сънят ви да се накъсва. Приемете посещенията на тоалетната през нощта като подготовка за предстоящите грижи за бебето в тези часове.

КОЛКО СЪН Е НУЖЕН

Повечето възрастни се нуждаят от 8-часов сън през нощта, но възможно е през 9-те месеца да имате нужда от един допълнителен час. Това важи особено за първото тримесечие, когато в организма ви се отделя голямо количество от предразполагащия към сън хормон – прогестерон, и се формират органите на бебето. Възможно е и през третото тримесечие да сте по-уморена поради допълнителната тежест, която носите.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

ГОСПОДАРКА НА ГОЛЯМОТО ЛЕГЛО

Много бъдещи майки не могат да имат спокойни нощи, ако не са сами в стаята и не се протягат на воля на двойната спалня. В такъв случай най добре е да „командировате“ любимия си в друга стая. Ако това не е възможно, осигурете му от делно легло, за да не си пречите взаимно.

СПЕТЕ НА ХЛАДНО

През бременността телесната ви температура може да се покачи вследствие на повишеното ниво на хормоните и увеличеното количество кръв и течности в организма ви. Ако ви е горещо през нощта, поддържайте по-ниска температура в стаята и редовно я проветрявайте. Идеалната температура е 17°С, но тя може да варира в за висимост от предпочитанията ви.

ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО

През третото тримесечие може да изглежда невъзможно да си намерите удобна поза в кревата. Най-добре е да спите на лявата си страна. В тази поза някои поставят възглавница между краката си за облекчаване на болките в гърба, а други – под корема си, за да намалят натиска върху коремните мускули. Има бъдещи майки, които предпочитат да спят подпрени на възглавници, особено през последните седмици. По този начин матката не притиска големите кръвоносни съдове, които кръвоснабдяват сърцето.

Колкото оскъден и накъсан да е нощният ви сън, не се фиксирайте върху това неудобство. Положително ще наваксате липсата му на другия или през някой от следващите дни. Организмът ви ще се погрижи да получи своето.

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram