Вашето малко бебче вижда още от самото раждане. Развитието на зрението е и основен фактор и за развитието на основни двигателни функции – пълзене, ходене, стоене и т.н. До 6-8-месечна възраст обикновено мъникът вече притржава зорък поглед. При раждането бебето гледа сякаш в мъгла, но може да отличава светлина, някои големи форми и движения. То вижда до около 40 сантиметра от очите си. На тази възраст вашето лице е най-интересното нещо за него. Интересни са също и предмети с контрастни цветове.

Как се развива зрението на бебето след раждането?

Първи месец – бебето не знае как да използва очите си и затова ще ги движи на случаен признцип. През този период вашето мъниче ще се научи да фокусира погледа си и да проследява за кратко движещ се предмет. Можете да помогнете на бебето така: Гледайте го отблизо в очите и си въртете главата, като следите дали то следва очите ви.

Втори и трети месец – вашето бебе още при раждането може да различава цветове, но му е трудно да различава близки тонове – например червено и розово. Мъничето ви различава по-контрастните цветове – черно и бяло или такива със значителна разлика. Можете да подпомогнете процеса, като му предоставяте за гледане различни предмети в различни цветове и форми.

Цветът на очите на бебето - всичко, което е важно

Четвърти месец – бебето ще развие умението си да вижда в обем и дълбочина. Вече има по-добър контрол върху ръцете и ще се опитва да сграбчва предмети, които вижда. Обикновено това ще бъдат вашата коса и обеци.

Пети месец - бебето вече може да вижда и много малки предмети, както и да проследява продължително с поглед движение. На тази възраст вашето мъниче различава близките цветове.

Осми месец - зрението на бебето вече е почти като на възрастен човек. Детето разпознава хората по външния им вид, независимо къде в стаята се намират. На тази възраст вече ще бъде оформен окончателно и цветът на очите.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ

За да подпомогнете бебето да развива нормално зрението си, е добре да му предлагате лицето си за разглеждане. Желателно е също да му показвате различни предмети – не е задължително да бъдат играчки. Например, лист алуминиево фолио или цветни апликации, раздвижени над леглото, ще впечатлят вашето мъниче.

Кога трябва да се притеснявате?

Дори и да считате, че зрението на бебето е нормално, е необходимо то да бъде регулярно проверявано от педиатър и офталмолог. Ако зрителният проблем се открие рано, е по-лесно той да бъде коригиран.

Пазете детските очи! - зрението и психичното развитие са тясно свързани

Вероятно вие не можете да определите, дали бебето има късогледство, далекогледство или астигматизъм, но все пак бихте могли да следите за някои симптоми. Ако бебето не може да проследява движение или да фокусира предмет до 3—4-месечна възраст, споделете това с педиатъра. Повод за тревога е и когато бебето не може да координира движенията на двете си очи. При недоносените бебета има по-голяма вероятност за проблеми със зрението, така че е необходимо да посещават редовно консултации при специалисти.

Текст: Milenita May