Текст: д-р Невяна Велева, дм; Очна клиника, УМБАЛ „Александровска“

Унаследява ли се цветът на очите?

Цветът на очите се унаследява, като това се случва по начин значително по-сложен от този, който бе възприеман години наред. Цветът на ирисите, а също на кожата и косата зависи, от количеството на пигмента меланин, който се съхранява в специални клетки – меланоцити. При светлите ириси количеството на меланин в клетките е минимално, при зелените и пъстрите очи – умерено, а при тъмните – голямо. До този момент са известни повече от 10 гена, които са свързани с цвета на ириса. От тези гени по един или друг начин зависи количеството на меланин в предните отдели на ириса, което определя цвета на окото.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ

ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ

Ще останат ли очите на бебето сини, ако първоначално са такива?

Цветът на очите се променя след раждането през първите няколко месеца, а при някои деца и до 3-годишна възраст. Промяната е към потъмняване на очите – натрупването на повече меланин в меланоцитите на ириса. По тази причина кафявите очи не могат да станат зелени или сини, а само по-тъмни. При светлите очи често се наблюдава потъмняване, но промяната не е значителна.

Какво определя цвета на очите?

Десетилетия наред се смяташе, че пигментацията на ириса се определя от един единствен ген, а унаследяването на цвета на очите се осъществява по прости правила – тъмните очи доминират над светлите, т.е. двама родители със сини очи не могат да имат деца с кафяви очи. Както казахме, цветът на очите се определя от функцията на множество гени, а начинът на унаследяването им е полигенен (разнообразен). Ето защо, независимо от факта, че в повечето случаи можем да предвидим цвета на очите на бебето по цвета на очите на неговите родители, неочакваните резултати не са рядкост. Никой със сигурност не може да предвиди възможните генетични комбинации!

Кои цветове са доминиращи?

Доминиращ и най-често срещан е кафявият цвят. Сини, зелени и пъстри очи се срещат само при хората от Кавказката (Европеидната) раса. При другите раси се наблюдава кафявият цвят, като окраската на ирисите често е толкова тъмна, че очите изглеждат черни.

Кой цвят се среща най-рядко?

Най-рядко се среща синият цвят, свързан с много малко количество от пигмента „меланини“ в меланоцитите на ириса.

До каква степен е възможно, ако родителите са с кафяви очи, детето им да се роди със сини или зелени?

Съвсем реална е възможността тъмнооки родители да имат светлооки деца, особено ако бабите или дядовците са със сини или зелени очи.

Oпасни ли са цветните лещи?

Цветните контактни лещи, подобно на контактните лещи, използвани за корекция на рефракционни проблеми (късогледство, далекогледство и астигматизъм), могат да бъдат много опасни за окото, когато не са изписани в правилния размер или с тях не се манипулира правилно. Те са чуждо тяло за очната повърхност, като могат да причинят различни наранявания на роговицата – от съвсем леки ерозии до тежки язви, които трудно се поддават на лечение и могат да доведат до значително увреждане на зрението, а в най-тежките случаи и до слепота. Изключително важно е внимателното и отговорно отношение към контактните лещи и то задължително след консултация с офталмолог, който да прецени дали сте подходящи или не да носите лещи – било корекционни, било цветни козметични лещи.

Възможно ли е промяна в диетата да доведе до промяна на пигментацията на ириса?

Много са историите за хора, които съобщават за промяна в цвета на очите след няколкогодишна веганска диета, но научно обяснение на този факт все още не е налице. Едно обаче е сигурно – всяка промяна в цвета на ириса може да е симптом на сериозно заболяване и изисква незабавна консултация с офталмолог.