Много е спорено и говорено по този въпрос - дали наистина е възможно майката и бащата да планират пола на бъдещето си дете. Ето какво казват науката, статистиката, източната философия и бабините рецепти. На кое да вярвате, решавате самите вие.

Смята се, че бременните, които почти не се оплакват от сутрешно главоболие и пориви към повръщане, ще родят момче. Женските бебета обаче не са така добрички. Преди да ги родят, на майките им много често им се повръща, а сутрин ужасно ги боли глава. По това към каква храна ги тегли, също се определя полът на бебето им. Ако умират за сладкиши, ще е момиче. Ако предпочитат солени и пикантни храни, ще е момче. И още: ако коремът е най-издут в долната част, ще е момче. Ако е издут по-горе, купувайте розови дрешки - ще е момиче.

Има фактори, свързани със здравето и самочувствието на майката, които могат да определят пола на бъдещото дете. Изследвания доказват, че ако жената е изпитвала оргазъм по време на акта, се увеличава шансът да роди момче. Обяснението е в промяната на киселинността във влагалището. След оргазъм средата там става алкална, а това улеснява по-бързото придвижване към яйцеклетката на сперматозоидите с Y-хромозома.

Научните факти

Доказано е, че полът на бебето се определя от генетичния материал на сперматозоида - мъжки или женски. Най-новите изследвания показват, че ,,мъжките" сперматозоиди се движат по-бързо от ,,женските", но пък за сметка на това живеят по-кратко. Следователно бихте могли теоретично да увеличите вероятността за раждане на момче, ако имате полов контакт тогава, когато е най-вероятно да сте в овулация, защото, ако яйцеклетката ви е готова ,,мъжките" сперматозоиди ще стигнат по-бързо до нея. Ако обаче искате момиче, трябва да правите секс ден преди овулацията, за да могат да оцелеят само ,,женските" сперматозоиди и именно те да достигнат до яйцеклетката.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Ин и Ян

В източната философия Ин символизира женското начало, Ян - мъжкото. Затова се смята, че за да заченете мъжка рожба, просто трябва да консумирате храни с ян енергия, които подхранват мъжката част от нашата натура, а за зачеване на момиче - да наблегнете на тези с ин енергия, подхранващи женската ни натура.

За увеличаване шанса за момче, е добре жената няколко месеца преди планираното зачеване, да наблегне на храни като ориз, грис, тиква, моркови, яйца, лук, чесън, зеле, бобови растения, риба, маслини, кисели краставички.

За увеличаване шанса за момиче пък е добре да заложите на мляко, сирене, масло, домати, картофи, цвекло, ябълки, зелен фасул, ряпа, круши, ягоди, малини, мед.

Френският гинеколог д-р Франсоа Папа дава почти същите напътствия с обяснението, че различните храни могат да променят киселинността на средата, в която става оплождането така, че на практика яйцеклетката ,,да привлича" предимно мъжки или предимно женски сперматозоиди.

Бабините рецепти

Множеството народни поверия може и да звучат малко смешно, но никога не се знае със сигурност дали не действат наистина. Затова питайте баба си и спазвайте правилата. Бабите твърдят, че от значение е дължината на косата - ако я носите дълга, ще заченете момче, а за момиче, трябва да я поскъсите до над раменете. Съветват бъдещите майки и да ядат кисело за момче, а за момиче - предимно млечни продукти.

КАКВИ ГРЕШКИ ДОПУСКАТ РОДИТЕЛИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО ЗАСПИ

Според бабите можете да познаете пола на бебето си по поведението на неговата кака или батко. Ако вашият вече роден син проявява жив интерес към корема ви, ще родите момиче. Ако не му обръща внимание, ще родите момче. Същото и с дъщеря ви. Ако тя проявява интерес към корема ви, ще родите момче. Ако е безразлична, бебето ви е от нейния пол - момиче.

Зачева се момче:

- ако луната е една четвърт;

- ако датата е нечетна;

- само нощем;

- ако главата на жената гледа на север;

Зачева се момиче:

- ако практикувате мисионерската поза;

- ако жената първа получи оргазъм;

- ако е пълнолуние;

- денем;

- ако датата е четна;

Статистиката

В днешно време се провеждат какви ли не изследвания и се правят какви ли не статистически анализи. Никога няма гаранция за сто процента сигурност, но все пак статистиката е наука, която не лъже, а показва наличие на по-голяма вероятност. Родилната статистика по света от последните десетилетия показва, че при по-възрастните жени се увеличава шанса да родят момче. Над 35 години, шансовете за син скачат двойно.

Освен това е установено, че колкото по-дълъг период една двойка се опитва да има дете, толкова по-голяма е вероятността да успеят да създадат син. Анализаторите твърдят също, че повече момчета се зачеват през есента, а момичета - през пролетта.

ОТ МАКОВО СЕМЕ ДО ДИНЯ - РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА

Древна мъдрост

В дълбока древност е измислен метод, за който се смята, че дава точност до 99 %. Това е т.нар. китайски календар за пола на бебето. Трябва да знаете само възрастта на майката и месецът на зачеване. Единственото, което не се уточнява и може да даде евентуални отклонения е дали майката трябва да вземе предвид възрастта си в конкретния месец на зачеване или възрастта в годината, която е заченала. Тоест, ако имате рожден ден през февруари и ставате на 29, не се уточнява дали при зачеване през януари трябва да се броите на 28 или на 29.