Според изследване на Нюйоркския институт на здравето между 25- и 50% процента от жените продължават да консумират алкохол, докато са бременни. Съществуват различни теории до колко това е вредно или не. Някои специалисти забраняват дори една чашка алкохол, други твърдят, че умереното количество може дори да е полезно.

Колко точно е умерено количество обаче?

Повечето научни изследвания препоръчват на жените да не консумират алкохол по време на бременността или поне да e в ограничено количество. Проблемът е, че никъде не се определя колко е това безопасно количество. При една жена и няколко чаши на ден могат да не доведат до никакви проблеми през деветте месеца, както и да не предизвикат малформации у бебето, но при друга дори и инцидентното консумиране на алкохол може да има фатални последици. Това се дължи на факта, че всеки организъм по различен начин възприема и преработва алкохола.

Диетологът проф. Байкова: Кърмете, за да отслабнете

Специалистите по генетика подчертават, че ако организмът на майката по-бавно преработва алкохола, тогава концентрацията му в кръвта е по-висока за по-дълго време и съответно по-продължително е и негативното му влияние върху плода. При такива жени консумирането дори и на минимални количества спиртни напитки могат да имат неблагоприятен ефект върху развиващия се плод.

Какво може да навреди на плода

Но дори и майките, които нямат такива проблеми, трябва да знаят, че каквото и количество спиртни напитки да приемат, те все пак достигат до плода, дори и в минимална концентрация. Приетият алкохол винаги преминава през плацентата и достига до кръвта на плода. И тъй като той все още е в процес на развитие, му трябва много повече време да го преработи, през което време алкохолът може да увреди органите и системите му. Точно заради това повечето лекари предпочитат да се презастраховат и препоръчват на бременните, както и на жените, които се опитват да заченат, да не приемат никакъв алкохол.

Поне до третия месец

За други тази препоръка е крайна и те съветват пациентките си да ограничат пиенето поне през първите три месеца от бременността.

Американски учени са провели интересен експеримент, за да докажат вредата от алкохола в началното развитие на плода. Те изследвали ембриони на жаби и установили, че под въздействието на малки количества алкохол развитието им не протича правилно. Обяснението е, че молекулите на алкохола при разграждането си, изразходват наличната ретиноловата киселина, която всъщност е необходима за правилното делене и групиране на клетките в началното развитие на зародиша. Без нея клетките не могат да се групират правилно и се наблюдават множество малформации.

Как да раздвижим бебето в корема, когато не мърда

Факт е, че през първите три месеца се формират всички органи на бебето и затова е от изключително значение, бременната да не се излага на никакви вредни влияния, които освен алкохол включват и цигари, изпарения от различни домакински препарати, бои или дори лак за нокти. Смята се, че през тези първи месеци всякакво вредно влияние има много по-сериозен увреждащ ефект, отколкото през който и да е месец след това.

И все пак повечето жени разбират със сигурност, че са бременни едва във втория месец, така че повечето са консумирали алкохол в началния етап от бременността. Ако и вие сте от тях, това не бива да ви стресира. Ако количеството е било малко, вероятността да има проблем е съвсем минимална. Ако обаче сте попрекалили със спиртните напитки, когато още не сте подозирала, че чакате дете, се консултирайте с лекар.

Фетален алкохолен синдром

Специалистите са единодушни, че приемането на спиртни напитки до третия месец, може да предизвика малформации, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Според повечето от тях обаче след този период е позволено да се изпие инцидентно чаша вино или бира. Редовното консумиране на големи количества алкохол обаче може да доведе до FAS (фетален алкохолен синдром). Проявите му са много сериозни:

- раждане на недоносено бебе;

- увреждания на сърцето и централната нервна система на плода;

- деформации на лицето и крайниците;

- вродени увреждания на бъбреците;

- проблеми със слуха и зрението;

- изоставане в умственото развитие;

- говорни смущения;

Дори и да нямат от най-тежките прояви на синдрома, децата, страдащи от него, трудно се приспособяват към начина на живот, имат проблеми със съсредоточаването и общуването и нямат реална преценка за случващото се около тях. Затова специалистите препоръчват да се ограничава консумацията до 1—2 алкохолни единици дневно.

И след това

Много жени след раждането бързо се връщат към стария си начин на живот, което често включва и редовна употреба на алкохол. Ако обаче кърмите, трябва отново да сте много предпазлива за количествата, които приемате. Доказано е, че алкохолът свободно преминава в кърмата и достига стойности като в кръвта на майката, а хронично излагане на количество по-голямо от 2 единици алкохол дневно, може да има отрицателен ефект върху развитието на детето. Ако все пак не искате да се ограничавате още няколко месеца, имайте предвид, че най-голяма е концентрацията на алкохола в кърмата около час, час и половина след консумация. Важно е да знаете, че със спадането на нивата на алкохол в кръвта спадат и нивата в кърмата, няма нужда от изцеждане и изчакване да се образува ново мляко. Достатъчно е да си позволите питие веднага след кърмене и да минат поне 2—3 часа преди следващото хранене на бебето.

Текст: Драгомира Иванова