Кога ще усетя движението на моето малко бебче в коремчето ми отново, дали спи, вчера беше активно, а днес сякаш не съм го усещала....? Около средата на бременността - 19-а гестационна седмица, бебето в корема ви започва да се движи и вече може би усещате сладките побутвания. Отначало тези движения са слаби и е напълно възможно да не ги забележите или да ги объркате с газове. Когато обаче уверено знаете, че са именно те, очаквате с нетърпение всяко следващо ритниче.

НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВА БРЕМЕННОСТ

Усещането, че бебето се движи в корема ви се превръща в успокояващо чувство, че всичко е наред. Движенията на бебчето понякога могат да бъдат толкова силни, че да не ви позволят да спите спокойно, но сърцето ви ликува и безсънието никак не ви пречи. Мъникът си живее собствен живот с ритъм и режим, различни от вашето ежедневие, колко вълнуващо, нали?

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА - КОГА ЩЕ СЕ РОДИ БЕБЕТО

Периодите на покой се сменят с периоди на активност. Ако сте бременна за втори път, може да почувствате движенията по-рано в сравнение с първата бременност. Все пак - запомнете - при всяка жена е различно и не на последно място, важно е местоположението на плацентата - задна или предна. Не се паникьосвайте, ако има дни на ниска активност относно движенията на бебето в корема. Преди да се затичате към кабинета на лекаря, пробвайте някои дребни хитринки!

Как да раздвижите бебето, когато се трвожите, че то е твърде тихичко? Ето и някои от нашите съвети:

1. Вашето мъниче може да бъде събудено от студена чаша вода, стичаща се в гърлото и корема ви. Студената температура на водата би накарала бебето да потърси по-топла зона, където да се настани. Макар да не ви съветваме да слагате ледено кубче върху корема си, само за информация - да, това също има ефект да попречи на великата дрямка и серозна бебешка почивка.

2. Опитайте движение обратно по часовниковата стрелка, внимавайте - не натискайте и не галете коремчето! Не искате да нараните себе си или бебето, понякога галенето на корема е строго забранено. 

ЗАЩО МИ ЗАКЪСНЯВА ЦИКЪЛА

3. Изпийте една чаша фреш от сладки плодове и ще почувствате, че бебето ви се размърдва поради внезапното повишаване на нивата на кръвната захар. Можете също да опитате други здравословни алтернативи - ядки, плодове, кисело мляко или пък недотам предпочитаното кафе. Препоръчваме ви да не консумирате  плодови сокове с изкуствени подсладители, които са вредни.

4. Когато сте станали и вършите ежедневните си задължения, бебето ви преминава в режим на дрямка - вашите нежните движения и полюшване го приспиват. Но щом легнете, малкото ангелче се събужда. Така че, ако искате да усетите, че бебето ви се движи често, се опитайте да си правите паузи между задълженията си. Вие почивате - малко играе!

5. Можете да опитате бавни скокове. Отново - бъдете изключително внимателни, докато ги правите и то само ако няма медицинска забрана за подобен вид физическа активност.

6. Пейте на вашето бебе. Една приятно звучаща приспивна песен, дори преди раждането, може да предизвика силна реакция от страна на бебето. Предупреждение: не пускайте силна музика, не е препоръчително.

7. Можете също така да осветите корема си с фенерче - дребчо ще реагира на светлината!

Мили момичета, съветите ни са безопасни, но ако имате някакви притеснения, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да ги изпробвате!

Текст: Milenita May