Лъжат ли тестовете за бременност? Според рекламата – никога! Те са 99% надеждни и може да разберете дали сте заченали още на 20-ия ден след последната менструация. Какво обаче ще направите, ако мензесът ви закъснява, а тестът за бременност все е отрицателен. Дали сте бременна? Шансът е минимален.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ДЕТЕТО СТРАДА ОТ ГНОЙНА АНГИНА

Възможно е менструацията ви да закъснява по редица причини – ако сте подложена на силен стрес, усилено правите упражнения или сте на строга диета. В идеалния вариант яйчниците ви отделят по една яйцеклетка на всеки 14 дни от началото на цикъла.

След като тя не се оплоди, загива и след още 2 седмици е началото на менструацията. В случай че яйчниците ви не произведат яйцеклетката, матката няма да получи сигналите, които да я предизвикват.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ

Жените, които вземат противозачатъчни, помагат на яйчниците и матката да изпращат сигнали едни на други. Така менструацията при тях е факт всеки месец, въпреки че яйчниците им не произвеждат яйцеклетки. Ако нямате мензес 3 поредни месеца, а тестът за бременност все е отрицателен и опитите за бебе несполучливи, трябва да се обърнете към лекар. Обикновено има две възможни причини за вашия неуспех.

Проблеми с щитовидната жлеза. Ако тя не функционира нормално, това може да се отрази на месечния цикъл. Щитовидната жлеза отговаря за метаболизма в човешкото тяло. Обърнете внимание за други симптоми като силна преумора, загуба на коса, напълняване, постоянно чувство, че ви студено. Лекарят може да определи диагнозата ви с кръвен тест, който ще покаже дали хормоните, произвеждани от жлезата, са в норма, или не. Ако има проблеми, ще се наложи да приемате медикаменти. Не се притеснявайте – дори и жени, при които има недостиг на някои хормони, могат да забременеят. 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ЗАБЕЛВАНЕТО ПРИ МОМЧЕНЦАТА

Пролактин в излишък. В случай че често мензесът липсва, възможно е мозъкът ви да произвежда изключително високо количество от хормона пролактин. Организмът има нужда от него обикновено когато жената кърми. Може да забележите малки капчици мляко на върха на зърната си. Не се притеснявайте – след прием на лекарства пролактинът достига нормалното си ниво.