Д-р Елена Семерджиева има специалност по „Педиатрия” и „Неонатология”. Родена е в София, завършва средното си образование през 1988 г., а през 1995 г. се дипломира в Медицинския университет гр. София. От януари 2013 г. е част от екипа на МБАЛ „Надежда”.

За себе си тя споделя: „Налага се непрекъснато да съм „в час” с новостите, защото всеки лекар трябва да бъде добър професионалист. В нашата специалност трябва да сме напълно отдадени на пациентите си – новородените бебета, които зависят изцяло от грижите и уменията ни. Защо избрах да работя в „Надежда”? Има една африканска поговорка – „Ако искаш да вървиш бързо – тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далече – тръгни с някого”, и аз избрах „Надежда”.

Д-Р СЕМЕРДЖИЕВА, ЗА КОЛКО БЕБЕТА СЕ ГРИЖИТЕ ГОДИШНО?
През миналата година при нас в МБАЛ „Надежда“ се родиха 2178 бебета. Грижата за новородените е 24-часова, така че всеки неонатолог преглежда и познава по-голямата част от бебетата.

КОЛКО Е НАЙМАЛКОТО БЕБЕ, ЗА КОЕТО СТЕ СЕ ГРИЖИЛИ?
600 г, 650 г, 720 г, 800 г... И то не е едно. Нашето отделение по Неонатология е с най-високо ниво на компетентност – III- та степен, което означава, че притежаваме необходимата професионална експертиза и оборудване да се грижим медицински за преждевременно родените деца, без да ги пренасочваме за хоспитализация в друго болнично заведение.


Мога да кажа, че съм щастлива, че изписваме по-голямата част от тях в много добро здравословно състояние.

ПРЕМИНАВА ЛИ НЕОНАТОЛОГИЧНАТА ГРИЖА В ПЕДИАТРИЧНА?
Много често – да. По-голямата част от неонатолозите, които работят в болница „Надежда“, имат и втора специалност – педиатрия. В ежедневното си общуване с майките, непосредствено след раждането и в грижите за техните новородени в отделението, изграждаме връзка и взаимна симпатия и те избират да ни поверят грижата за децата и след изписването им. Като педиатри провеждаме и детски консултации. Миналата година открихме нов медицински център „Надежда“ в МОЛ „Парадайс“, където детската грижа е на фокус и консултации извършват редица детски специалисти: ендокринолог, гастроентеролог, невролог, нефролог, ортопед, кардиолог, алерго- лог, дерматолог, психолог. Разработихме и пакети със специална отстъпка за детски консултации в различни възрастови групи: от 0 до 12 месеца, 1—3 години, 3—5 години. В рамките на тези пакети поставяме ваксини по имунизационния календар на Р. България, които са безплатни, водим и имунизационен паспорт на детето.

КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРОБЛЕМИ, С КОИТО ВИ ПОСЕЩАВАТ МАЙКИТЕ С ТЕХНИТЕ НОВОРОДЕНИ?
Освен за стандартните ежемесечни детски консултации през първата година, майките често се тревожат и търсят помощта ми, когато бебето има суха или нацепена кожа, жълтеница, изразено подсичане, по-силни колики, недостатъчно наддаване на тегло, повишена температура, запушено носле, реакция от БЦЖ ваксината.

НЕКА ГИ РАЗГЛЕДАМЕ НАЙОБЩО ЕДНО ПО ЕДНО. КАКВА Е РЕАКЦИЯТА ОТ БЦЖ ВАКСИНАТА?
На мястото на поставяне на БЦЖ ваксината – на лявото рамо на бебето се получава зачервяване, понякога по-силно изразено, подуване или изтичане на секрет. Няма нищо тревожно. Важното е да не се изстисква образуваната „пъпка“. Единствено трябва да се покрие със суха стерилна марля. На 7 месеца проверяваме за белег от направената ваксина. Ако няма белег, се прави проба на Манту и ако е отрицателна, се пристъпва към нова имунизация с БЦЖ.

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ СУХА И НАЦЕПЕНА КОЖА?
Кожата е първата защитна бариера от външния свят. Още с раждането кожата на малкото дете трябва да се адаптира към новата околна среда. Тя е много чувствителна, по-нежна и по- уязвима от тази на възрастните. Новороденото е прекарало 9 месеца във водна среда, затова много често се случва след раждането бебешка- та кожа да е суха, особено в зоните на дланите и ходилата. Необходимо е добро подсушаване, попиване на кожата с мека памучна кърпа след баня, особено в зоните, където бебето има гънки – зад ушите, вратлето, сгъвките на лактите, колената. Освен хидратация с бебешко мляко за цялото тяло, е добре тези зони да се третират и с бебешко олио.

КАКВО Е ЖЪЛТЕНИЦА И ОПАСНА ЛИ Е НЕЙНАТА ПОЯВА?

Жълтеницата е сред най-често срещаните симптоми в периода на новороденото. Бих казала, че заема едно от първите места като причина за посещение при неонатолог или педиатър след изписването. Физиологичната жълтеница е част от адаптационния синдром на новороденото към извънутробната среда и се проявява при около 40-50% от бебетата. От друга страна има много заболявания в неонаталния период и в първите месеци след раждането, които се проявяват с жълтеница. Преценката дали е физиологична или патологична трябва да бъде извършена от неонатолог или педиатър и ако е необходимо, да се назначат изследвания. От значение е кога се е появила жълтеницата, бебето било ли е жълто в първите дни след раждането. Физиологичната жълтеница започва след 24-ия час от раждането и продължава 7–10 дни при доносените деца. Урината е светла, изпражненията са жълто-зелени. Често състояние е жълтеницата от майчина кърма. Много фактори – хормони и ензими у майката, преминават през кърмата и повлияват обмяната и изчистването на билирубина при бе- бето. Специфични за майчината кърма са състав- ки като 3-α 20-β прегнандиол и неестерифицирани дълговерижни мастни киселини, които „стопират“ ензима, отговорен за преработката на билирубина. Повишеният интензитет на жълтеницата от майчина кърма е с пик 3–4 седмици след раждането, може да продължи в редки случаи и до навършване на 3-месечна възраст на бебето. Съвременното поведение е продължаване на кърменето, успокояване на родителите, изследвания по преценка на неонатолога. Не се препоръчва спиране на кърменето и заместване на кърмата с адаптирано мляко за няколко дни.

МОЖЕ ЛИ ТОГАВА ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ КЪРМЕНЕТО НЕ ВРЕДИ ПРИ ЖЪЛТЕНИЦА?

Ако тя е физиологична – няма риск. Предимствата на кърменето са многобройни! Проучвания доказват по-нисък риск от развитие на стомашно-чревни и ушни инфекции. Кърмените деца по-рядко са с наднормено тегло, имат по-малък риск да отключат захарен диабет I тип. Когато в семейството има членове с алергични заболявания, децата са с повишен риск от развитие на алергии, а кърменето има протективна роля за бебетата на алергични родители. В нашата болница връзката „майка – бебе“ започва още в родилната зала с ранно закърмване. В отделението майките имат възможност да бъдат с новородените през по-голяма част от денонощието. Бебето трябва да се поставя на гърда на всеки 2—3 часа или 8—10 пъти в денонощие, за да получава необходимото количество храна и да се развива и наддава правилно.

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ ЛИПСА НА НАДДАВАНЕ?

Първо правим анализ на начина на кърмене – като честота и продължителност на отделните хранения, обсъждаме с майката каква е продъ- лжителността на съня след кърмене, брой и вид на изхожданията, колко мокри пелени има за денонощие. Новороденото възстановява тегло- то си до 10—12-и ден след раждането, като на денонощие трябва да има 5—6 „мокри“ пелени и поне 2 „нацапани“. Обсъждам с майката какъв е нейният режим на сън, почивка, хранене и прием на течности. Не на последно място преглеж- даме и как протича самото кърмене – дали майката държи детето в правилната позиция на тялото, дали то засуква както трябва, като устичката му обхваща достатъчно голяма повърхност от ареолата на гърдата и т.н. При всички случаи няма поводи за паника и тревога – детските консултации може да са и на по-кратки интервали през първия месец – на 10-и и на 20-и ден от раждането, така че всяко отклонение от нормите може да бъде коригирано навреме. Кърмените бебета е възможно да наддават по-малко през първия месец, но все пак минимумът е 700 грама от изписването до края на първия месец.
Има различни начини на стимулиране на лактацията: чрез чайове, повишаване приема на течности и по-разнообразна храна, по-често кърмене, кърмене и с двете гърди при всяко хранене на бебето.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ МАЙКАТА ПРИ ЗАПУШЕНО НОСЛЕ И ТЕМПЕРАТУРА?

Новородените и бебетата в първите месеци дишат само през нослето. Носните ходове са по-малки, по-тесни, лигавицата е богато кръвоснабдена. При запушено носле е необходимо да се промива с капки физиологичен разтвор няколко пъти дневно преди хранене, за да може бебето да суче.
При повишена температура на бебе, което не е навършило 2 месеца, е задължителна консултация с детски лекар. След навършване на двумесечна възраст родителите трябва да имат на разположение вкъщи температуропонижаващо средство под формата
на сироп и свещички, отново след консултация с педиатър. Много често бебетата повишават температура следобед или нощем, това притеснява силно по-голямата част от родителите. Не е необходимо да се дава лекарство за понижаване на температурата, ако тя не надвишава 38° С и бебето е в добро общо състояние. Могат да се прилагат и различни физикални средства, задължително е да се предлага на бебето вода, тъй като повишената температура води до загуба на телесни течности. С родителите обсъждам тези въпроси предварително, когато бебето е навършило 6–8 седмици, така че да са спокойни и подготвени, когато нослето се запуши или бебето е с повишена температура.

КАКВО Е НАЙ-ХАРАКТЕРНО ЗА РАЗВИТИЕТО НА НОВОРОДЕНОТО ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ?

Всяко новородено преминава през адаптационен синдром. Бебетата са едновременно изключително крехки създания и невероятни бойци. Раждането за тях представлява форма на стрес – от тъмната и топла (37 градуса) утроба, където 9 месеца е чувало туптенето на майчиното сърце, към по- негостоприемната външна среда. Добре е да се поддържа физически контакт с детето активно чрез кърмене, кожа в кожа или просто чрез гушкане, за да се опознаят и успокоят взаимно. Майката изпитва различни емоции – от щастието, че е дарила живот, до несигурност и тревожност как ще се справи с кърменето и обгрижването на бебето. Важно е тя да бъде спокойна. Спокойната майка означава спокойно дете!