Приятелите ни от МБАЛ "Надежда" представиха още една вдъхновяваща история за нормално физиологично раждане след предходно Цезарово сечение или т.нар. VBAC (Vaginal Birth After Cesarean), а ние бързаме да я споделим с вас, драги читатели:

"Казвам се Гергана Комбева, на 31 г., майка на Калина на 3,5 г. и от няколко дни майка на Калоян. Калоян се роди на 2 юни в 13:09 ч., естествено раждане след предходно Цезарово сечение. Всичко мина чудесно, без упойки и обезболяващи.

Признателна съм на д-р Илиана Бътева-Христова и ак. Надежда Стаменова – това се случи благодарение на тях. Първо, защото ме подкрепиха в решението за едно такова раждане и от друга страна, те са хората, които бяха през цялото време при мен и ми даваха сила и кураж, от които имах голяма нужда.

Желанието ми за естествено раждане беше и при първото ми дете Калина. Трудно приех мисълта, че трябва да е секцио, но за това си имаше основателни медицински причини. Обещах си, че ако е възможно, второто си дете ще родя нормално. Щастлива съм, че се получи и че ми се даде този шанс. В чисто емоционален план изживяването е несравнимо.

Посланието ми към жените, които имат колебания, свързани с нормалното физиологично раждане е, че няма нищо страшно... Това е нормалният ход на нещата. Разбира се, всичко е с оправдан риск. Така че, стига да е възможно едно естествено раждане, според мен е правилният избор. Болката преминава, а емоцията, която човек преживява е изключителна."

Източник и снимки: FB МБАЛ "Надежда"