Всички сме изпитвали неприятните усещания от зачервено гърло, запушен нос и трудно преглъщане. Положението става още по-неприятно, ако симптомите не се овладеят навреме и забележим бели налепи по сливиците. При посещението ни при УНГ специалист вероятно ще се установи, че имаме гнойна ангина. Подобни случаи зачестяват през есенно-зимния сезон, когато често сме нарушили хранителните си навици и това е довело до занижен имунитет. Най-уязвими отново са децата. За модерните терапевтични методи при гнойни сливици разговаряме с д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ в Университетска болница „Софиямед“.

ЗАБЕЛВАНЕ ПРИ МОМЧЕНЦА

Д-р Йорданов, кои са причините за гнойната ангина?
Гнойната ангина най-често се причинява от бактериална инфекция. Това е заболяване на целия организъм с местни възпалителни промени в сливиците. Ангината, която се смята за есенно-зимна болест, променя характера си и все по-често се появява и през лятото. Проявата и честотата й през различните сезони зависят от епидемиологичната обстановка, но през последните години сме свидетели на резки климатични промени, които не бяха характерни в миналото, а това се отрази и на протичането на много заболявания, включително и на ангините.                                                                                                                                                 

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ

Как да разберем, че детето страда от гнойна ангина?
Първите симптоми са силна болка в гърлото и невъзможност за преглъщане. При пациенти под 3-годишна възраст са характерни обща отпадналост и отказ от приемане на храна и поемане на течности, подуване на лимфните възли на шията, силно зачервено гърло, гнойни бели налепи по сливиците, повишена телесна температура, обикновено до 38 градуса.

Какви видове гнойна ангина съществуват?
Ангината се проявява в 3 форми – катарална, фоликуларна и лакунарна, по-известна като гнойна. Тези форми представляват 3 степени на развитие на заболяването. Преминаването от най-лекия към най-тежкия стадий е бързо, поради което е наложително родителите да потърсят своевременно компетентна медицинска помощ. Почти няма разлика в симптоматиката при трите стадия, затова родителите не трябва да пренебрегват и най-малките оплаквания на детето.

Протича ли заболяването без повишена температура?
Имунният отговор на детето е изключително бърз и протичането на заболяването без повишена температура почти не е възможно.

КАК ДА ОБЛИЧАМЕ БЕБЕТО ПРЕЗ ЗИМАТА

Задължителни ли са микробиологичните изследвания преди терапията на гнойната ангина?
Препоръчително е при възможност по време на първичния преглед от УНГ специалист да се вземе секрет от гърлото за микробиологично изследване, но поради бързото развитие на симптоматиката ние съветваме лечението да започне своевременно. Това се налага поради забавянето на резултатите от този вид изследване, което изисква няколко дни. Ако е необходимо, след получаване на резултатите лечението се коригира.

Какви са съвременните методи при лечението на гнойната ангина?
Лечението е консервативно с широкоспектърни антибиотици, антипиретици, витамини и поемане на много течности. При усложнения и определени медицински показания е препоръчително и оперативното лечение, при което сливиците се премахват. В болница „Софиямед“ извършваме отстраняване на сливиците с най-модерните и безкръвни методи, което гарантира бързо възстановяване и максимален комфорт за пациентите, особено за децата. Масово разпространена техника е класическата – с железни инструменти и примки. В съвременната УНГ практика и в отделението, което ръководя, сливиците се премахват – отново обръщам внимание – по безкръвен метод с помощта на лазер, каутер или коблатор. При този метод има по-малко болка след операцията, както и по-бърз възстановителен следоперативен период.

Можем ли да избегнем антибиотичното лечение?
При правилно поставена диагноза е невъзможно лечение без антибиотици, защото това е заболяване не само на сливиците, но и на целия организъм. Целта е предотвратяване на допълнителни усложнения.

Какво ще кажете на майки, които премахват налепите механично?
Премахването на налепите от сливиците механично е изключително опасно, тъй като сливиците са много добре кръвоснабден орган и това, макар и рядко, може да предизвика опасно за живота кървене. Не препоръчвам родителите да правят това, а да се обърнат към УНГ специалист, който ще вземе правилното решение за лечението.

Възможно ли е кървене при гнойни сливици?
Това е много рядко състояние – обикновено се получава при некомпетентна механична намеса върху сливиците.

Какво смятате за алтернативните методи на лечение?
При ясно поставена диагноза от специалист не препоръчвам приложение на алтернативни форми на лечение на заболяването, тъй като те биха могли да предизвикат сериозни усложнения, а отговорността в крайна сметка носим ние –лекарите.

Мит ли е терапията за облекчаване на болни сливици чрез придърпване на меките части на ухото?
По външната ушна мида на човека са разположени рефлексогенни точки, по които се проектират всички органи на човешкото тяло. Има хора, които въздействат върху тези точки и постигат определени лечебни резултати, но не и при острия стадий на заболяването. Отговорността за прилагането на тези алтернативни методи е изцяло на родителите, както и на този, който ги извършва.

В кои случаи трябва да се отстранят сливиците?
Сливиците се премахват при определени показания, които през последните години се стесниха значително. Прекарани седем гнойни ангини за една година, десет в две последователни години или девет в последните три години са признаци за хронично възпаление и са абсолютно показание за отстраняване на сливиците. Важно е установяването на последователни гнойни ангини, а не само преболедуване от т.нар. „червено“ или болно гърло, което в повечето случаи е следствие на обичайни вирусни инфекции.

При всички случаи ли се оперира налична трета сливица?
Наличието на трета сливица най-често се изразява със симптоми като хъркане нощем, неспокоен сън на детето, отместване на главата назад, изпотяване около шията, чести ушни инфекции и хреми, проблеми със слуха, дишане с отворена уста през по-голямата част от деня, промяна на захапката. Това са важни симптоми, характерни именно при наличие на възпалена и уголемена трета сливица. Ако ги забележите при детето си, не отлагайте консултацията с УНГ специалист, за да предотвратите бъдещи усложнения. Операциите на сливиците, както и на третата сливица се извършват само с обща анестезия и след предварително проведени консултации с детски лекар и анестезиолог, при нужда и с алерголог.

Какво ще препоръчате за предпазване от гнойна ангина?
Специална профилактика не е необходима. От голямо значение е детето да се храни пълноценно и здравословно. При сезонни инфекции през есенно-зимния сезон е препоръчително да се избягва контактът с големи групи деца и най-важното – при наличие на оплаквания да се постави точна диагноза, защото невинаги зачервеното гърло означава гнойна ангина.