То не бива да мръзне! Всяка майка се тревожи дали в студеното време детето не мръзне. Има едно важно правило, особено през зимата, което е добре да се помни – на малчугана трябва да му е топло от главата до петите. С други думи – ако главата и краката са облечени добре, и останалите части на тялото няма да се преохладят.

Обувки
Краката са топли, ако са в обувки от естествени материали, които позволяват на влагата да се изпарява, но не я допускат до краката. Така те остават сухи дори когато палавникът лудува из дъждовните локви или снежните преспи. Ако освен това детето е обуто с топли чорапи и има достатъчно място (около 10–12 мм над дължината на стъпалото), краката ще останат защитени и при ниските температури навън.

МОГА ЛИ ДА ШОФИРАМ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

От време на време проверявайте дали краката на детето са добре предпазени от студа. Имайте предвид, че топлите крака са бариера за причинителите на простудни заболявания. Тъй като нервните окончания в детските крака все още не са достатъчно развити, децата често усещат преохлаждането твърде късно.

НАРЪЧНИК ЗА ЛЕКА БРЕМЕННОСТ И ЗДРАВО БЕБЕ

Шапка
Може навън да е истински студ, но детето, което не може да търпи шапка на главата си, не се страхува от него. “Не го искам това. Стяга ме, боде ми...!” То яростно се съпротивлява и никак не го интересува дали ушите му ще замръзнат. Разбира се, в никакъв случай не отстъпвайте пред този каприз!Много важно е да защитите ушите от ниските температури, защото са податливи на възпаление.

Гъстата коса не е достатъчна защита срещу студа. Вярно е, че в сравнение с нежния пух по главата тя задържа по-дълго телесната топлина, но при продължителен престой на открито главата се охлажда и тази естествена “шапка” не върши работа.

Запомнете!
 Децата губят много топлина през главата, защото тя заема 18% от повърхността на тялото им. (При възрастните – само 9%).
 При децата слуховият канал, носната лигавица и сливиците са в непосредствена близост. При набъбването им притокът на въздух се нарушава, което улеснява размножаването и разпространението на вируси и бактерии. В студеното време на открито кърмачето и малкото дете винаги трябва да са с шапка. При температура под 5 °С ушите на всяко дете трябва да са защитени с нещо топло.