Неотдавна бяха публикувани резултати от мащабно проучване върху храненето на 12 000 европейки от 25 до 35 г. в различен етап от бременността им. Установено е, че над 40% от тях се хранят неправилно и не желаят да променят хранителния си режим. Не е малък и броят на тези, които притеснени от повишеното си тегло, са прилагали диети, понякога граничещи с фактическо гладуване. По-голямата част от бременните, хранили се неправилно, са родили бебета с тегло по-ниско от нормалното. Те не са знаели, че така повишават риска детето им с годините да заболее от диабет, хипертония, сърдечни увреждания.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Много важно е бъдещата майка да е наясно, че в началото на бременността в организма ѝ трябва да се натрупат запаси от хранителни вещества. Осигурява ги ежедневният прием на добре балансирани храни, съдържащи въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. Но това не означава, че като се хранят двама - майката и бебето, количеството на храната трябва да е два пъти повече“, казва д-р Ваня Евтимова, д.м. имунология и хомеопатия.

По думите на лекарката при здравословно хранене и достатъчно разходки на открито бъдещата майка трябва да наддаде с не повече от 12—15 кг.  Излишното свръхтегло затруднява раждането и въстановяването след него, а и не допринася нищо полезно за плода. След раждането на бебето теглото на майката още в родилния дом спада с 8—10 кг. По време на кърменето към обичайното меню се добавят не повече от 200 ккал, а интензивните грижи за бебето осигуряват достатъчно физическо натоварване. Добрата форма отпреди забременяването се постига лесно в следващите 2-3 месеца.

Как пълноценно да се храни бременната жена?
Да си осигури прием на достатъчно белтъчини, половината от които да са от животински произход. Подходящи са червени, нетлъсти меса, пиле, риба, яйца, всякакви млечни продукти с невисока масленост. Чудесен източник на растителни протеини са боб, леща, грах, соеви продукти, елда, различни ядки. Необходимо е 20% от енергията на бъдещата майка да се осигури от качествени протеини, които са и основен градивен елемент на клетките на плода.


Д-р Евтимова съветва въглехидратите, които са главният източник на енергия, да бъдат с по-нисък гликемичен индекс (скорост на усвояване и навлизане в кръвта). Те създават трайно чувство за ситост и не водят до лесно натрупване на излишни мазнини. Такива са пълнозърнестият хляб и макарони, повечето плодове и зеленчуци, овесените ядки. Сладкишите, шоколадът, сладоледът да се предпочитат само тогава, когато желанието за тях е неустоимо. По време на бременността, независимо, че е най-физиологичният процес в живота на жената, количеството на свободните радикали рязко нараства, поради съществуването на още един организъм в нея със специфичните си нужди. Свежите, силно обагрени плодове и тъмно зелени зеленчуци освен въглехидрати, фибри, витамини и минерали осигуряват и силна антиоксидантната защита както за майката, така и за плода. С най-високо съдържание на витамин С, особено важен за бременната, са цитрусовите плодове, шипки, червени чушки, спанак, броколи, домати. Препоръчително е да се консумират сурови, а тези, които подлежат на термична обработка, да се приготвят на пара или леко задушени, за да не се губят полезните им съставки.
Присъствието на мазнини в менюто на бременната е задължително, но такива, съдържащи полиненаситени и мононенаситени омега-есенциални мастни киселини. Омега-3 се съдържат в рибата и морските дарове, орехи, рапично и ленено масла, а омега-6 са в суровите ядки, царевица, соя, слънчогледови и гроздови семки. Източник на омега-9 са маслини, зехтин, авокадо, фъстъци. Есенциалните мастни киселини изграждат здрава клетъчна стена, играят важна роля в обмяната на веществата и са ценен енергиен източник… Използването на омега-3 още при планирането на бременността и в първата й триада е от изключителна важност за вътреутробното развитие, изграждане на мозъка и ретината и за намаляване вродените малформации на плода. Освен че подобряват показателите на мастния обмен и засилват имунитета на бременната и детето, което тя очаква, приемът на омега-3 мастни киселини намалява значимо процента на послеродовите депресии. Достатъчно е да се изяждат

3—4 порции от 300 г по-мазна риба, сьомга или скумрия, седмично, гарнирани със зелени салати с маслини и зехтин, за да се осигурят нуждите от полезните мазнини. Ако това е невъзможно, то те задължително се приемат като хранителни добавки.
Изграждането на костния скелет на ембриона започва в майчината утроба, особено интензивно в последните три месеца на бременността. Калцият е най-важният минерал в този процес и бременната жена се нуждае от 1200—1500 мг калций дневно. Една част от него се получава с храната, а останалата – с приема на определени от наблюдаващия бременността лекар хранителни добавки, съдържащи магнезий, витамин Д, цинк, важни за усвояването на калция. Този прием трябва да продължи и по време на кърменето, защото майчината кърма предоставя най-лесно усвоимия калций на новороденото бебе. Ежедневно трябва да се изпиват 2—3 чаши прясно мляко, редовно да се яде кисело мляко и краве сирене.

Често по време на бременността се развива анемия и тогава се налага допълнителен прием на желязо. Дневната нужда при бременните е 30 мг и по естествен път може да се набави от храни като черен дроб, пресни червени меса, риба, яйца, грах, бобови.
Специалистката обяснява, че по време на бременността нивото на хормона прогестерон е по-високо, а неговият страничен ефект е да отпуска гладката мускулатура на тънките черва, особено в третия триместър. Това затруднява перисталтиката им и поражда запек. Стресът и необходимостта от прием на препарати с желязо също са причина за запек при бременните.

За нормален интервал между изхожданията се приема честота през 1—2 дни. При бременност е за предпочитане ежедневното изхождане, защото пълната ampula recti (правото черво), в която са оформените изпражнения, оказва натиск в малкия таз и всеки по-силен напън при дефекация може да доведе до нежелани маточни контракции.

Какво е необходимо да се знае:
- Да се консумират храни, богати на растителни влакна - черен хляб, овесени ядки, покълнали зърна, мед, бобови, ядки, зехтин, много плодове и зеленчуци.
- Достатъчно течности за деня: 6-8 чаши вода, а сутрин на гладно да се изпива чаша хладка вода с 1 с.л. мед и сока на половин лимон.
- Да се избягват храни с пикантни и дразнещи подправки, бял хляб, ориз, тестени храни, шоколад, кафе, какао.
- Отказ от вредните навици: цигари, алкохол, намалена двигателна активност.
- Да се привикне ходенето по нужда в тоалетната да е в едно й също време на деня.
- Да се поддържа много добра лична хигиена: малките охлузвания и нацепвания на аналното отвърстие при запек са входна врата за инфекции.

Практиката е доказала мекото слабително действие на пшеничените трици, добавени три пъти дневно по 2 ч.л. към храната. Могат да се прилагат и в по-продължителен период от време. Бременната жена, страдаща от запек, задължително споделя проблема с личния си лекар или с проследяващия бременността й, а относно самолечението с билки трябва да бъде много внимателна, защото рискът, на който се излага засяга и нейното бебе.
Добро решение за бъдещата майка е, ако й бъде препоръчан пробиотик по време на бременността. Млечно-киселите бактерии регулират функциите на стомашно-чревния тракт и подтискат развитието на болестотворни бактерии в него, повишават съпротивителните сили на майката и плода, подобряват мастния обмен. Консумирането на 2% кисело мляко, по една кофичка дневно, без добавено сухо вещество в него, също внася в организма голямо количество здравословни млечно-кисели бактерии.

Бременността е първият много важен период в живота на бъдещата майка – да износи и роди здраво бебе. Отговорността и усилията са големи, но радостта от раждането на детето и щастието да расте здраво са голямата награда за всеки родител.