Някои лекари смятат, че през 9-те месеца бременността жената не бива да шофира, особено през последния триместър, но това не означава, че трябва да се откажеш от това начинание. В случай, че нямаш рискова бременност  и няма медицински причини, поради които да си на легло, смело се качвай в колата и следвай правилото за безопасност на пътя – това, последното го знаеш.

От гукането до първата дума

Ето и някои съвети за по-комфортен престой в превозното средство:

Седалката. Премести я назад, така че да има поне 10—20 см между корема и волана. Ако те наболява кръста, можеш да ползваш специални масажиращи приспособления.

Предпазният колан. Основния въпрос, който си задаваш, е: Трябва ли да нося предпазен колан, ако съм бременна? Винаги трябва да носиш предпазния колан – и бременна, и след това. Единственото изключение от това правило е при намесата на лекарска забрана.

Как да поставя предпазния колан? Прокарай горната лента от колана точно под гърдите си, а долната – през долната част на корема. Не се притеснявай, че колана може да нарани бебето – защитено е.

Почивки. По време на продължителни пътувания трябва често да спираш за почивка. Излез от колата, протегни се, разходи се.

Повече течности. Винаги, когато шофираш, имай на разположение вода или сок.

Документи и мобилен телефон. Носи винаги със себе си личните си документи и здравна книжка. В документите сложи и лист с написани мобилните телефони на твоите близки и приятели. Увери се, че си взела мобилния телефон, особено когато наближава терминът ти за раждане.

Не трябва да шофираш, когато:

…ти се гади при пътуване или от различни миризми. По време на шофиране е възможно да усетите миризма от бензин, газ или някакъв химикал и това да предизвика главоболие и замаяност.

…се чувстваш уморена през първия триместър, което може да затрудни концентрацията, така че не забравяй да правиш редовни почивки и да шофираш само когато се чувстваш добре отпочинала.

…си силно раздразнителна и нервна, това може да влоши шофьорските ти умения.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

…си в напреднала бременност и всеки момент се очаква да родиш може да откриеш, че влизането и излизането от колата става все по-трудно, така че е важно да прецениш дали се чувстваш достатъчно уверена, за да продължиш да шофираш.

Безопасни ли са дългите пътувания с кола по време на бременност?

Умората може бързо да настъпи по време на бременност, затова се опитай да намалиш пътуванията с кола на възможно най-кратко разстояние. През последните месеци на бременността много жени предпочитат да стоят близо до дома си в случай, че трябва да стигнат до болницата, ако се наложи преждевременно раждане. Ако все пак трябва да отидеш на дълго пътуване, опитай се да споделиш задълженията за шофиране с някой друг. Планирай да спираш поне на всеки 90 минути за тоалетна и почивка, както и да разтягаш крайниците си. Увери се, че имаш бутилка вода на достъпно място и не забравяй също да хапваш редовно. Важно е да се увериш, че колата ти е в изправно техническо състояние, че мобилният ти телефон е зареден, особено ако шофираш сама и/или през нощта.

Кога мога да започна да шофирам след раждането?

Дали е достатъчно безопасно да шофираш, зависи от това как се чувстваш след раждането. След нормално раждане се препоръчва да почиваш около 7 дни преди да се качиш на автомобила. Ако обаче смяташ, че си в състояние да направиш това, кратките пътувания с кола не би трябвало да са проблем. Препоръчително е да изчакаш няколко седмици, преди да предприемеш дълги пътувания. Ако се притесняваш от нещо е добре да се консултираш с личния лекар. След цезарово сечение е вероятно да отнеме няколко седмици, докато се почувстваш достатъчно добре, за да можеш да шофираш.

Текст: Milenita May