Постепенно вашето бебе научава думички, с които да изразява това, което чувства, чува, вижда и мисли. Дълго преди мъничето да е проговори, то учи правилата на езика и начина на общуване от своите родители.

Децата се учат да говорят през първите две години от своя живот. Първоначално бебето ще използва устните си, езика си и поникващите зъби и ще се опитва да „произвежда” звуци. Постепенно тези звуци може да се оформят например като „ма-ма”. С течение на времето бебето ще научава все повече думи и между 1 и 2 години ще се научи и да прави кратки изречения от 2—3 думи.

Как се развива говорът на бебето?

Още при самото раждане вашето бебче изплаква, това е първият му звук. Плачът е израз на шока от външния свят. След раждането бебето вече възприема звуци, музика, разговори и това по-късно оформя говора му. Говорът е неизменно свързан със слуха. Чрез слуха си бебето чува вашата реч и научава думите и структурата на изреченията.

1—3 месец

Първата форма на комуникация на бебето е плачът. Пронизителният писък може да означава, че е гладно, а плачът с извивки – че се нуждае от нова пелена. Когато бебето порасне малко, то ще си създаде репертоар от гъргорене, въздишки, гукане.

4 месеца

На този етап вашето бебче ще започне да бърбори, като комбинира гласни и съгласни. Можете да очаквате думички от рода на „ма-ма”, но все пак имайте предвид, че бебето не влага особен смисъл, за него това са просто звуци. То не асоциира думата с вас, това ще се случи едва към края на първата година. Опитите за говор на бебето ще звучат като непрекъснат монолог на друг език. Това е начин на игра за бебето и по този начин то експериментира с езика и устните си. На тази възраст бебетата говорят на един и същ „език” и той звучи еднакво, независимо дали говорите български, английски или друг език. Ще забелязвате, че бебето използва непрекъснато някои звукови комбинации, например ,,Ка‘‘ или ,,Да‘‘.

Кога бебето започва ясно да разпознава мама?

6—9 месеца

Бърборенето вече звучи все едно, че има смисъл. Това е така, защото бебето използва звуци, които са имитация на ваши думи. Можете да подобрите този процес, като му четете на глас.

12—17 месеца

Бебето вече ползва няколко думи и знае тяхното значение. То дори ще се опитва да използва интонация, например, когато пита нещо, ще повишава тона на последните звуци. През този период бебето научава важността на речта при комуникирането.

18—24 месеца

Речникът на бебето включва около 200 думи. Между 18/20 месеца бебето научава около 10 думи на ден, внимавайте как се изразявате. Бебето дори ще може да комбинира две думи в изречение. Когато достигне 2-годишна възраст ще може да прави изречения от три или повече думи, както и да пее елементарни песнички. Развива се индивидуалността на детето, то започва да говори относно това какво чувства, прави, мисли.

25—36 месеца

Първоначално вашето мъниче ще се затруднява да използва правилната сила на звука, когато говори е възможно да вика. Започва да научава местоименията - Аз, Ти. На тази възраст речниковият запас надхвърля 300 думи. До три годишна възраст вашият мъник ще се научи да води по-сложни разговори, например ще може да си казва името, на колко е години и т.н.

Няма как да имате деца - едно момиче на 23 и една счупена мечта

Какво трябва да направите, за да подпомогнете процеса на говор?

Лесно е, говорете му повече. Според изследвания, деца на които е говорено много като бебета, имат по-висок коефициент на интелигентност. Освен това те имат по-богат речник. Можете да започнете да говорите на бебето още докато сте бременна, за да да свиква с гласа Ви. Когато бебето се роди, му пейте докато сменяте пелените, храните го или го къпете. На 5-месечна възраст вероятно ще забележите, че то Ви наблюдава и се опитва да Ви отговори. Добра идея е и да му четете, тъй като това развива езиковите умения на бебето.

 Кога трябва да се притеснявате?

Бебетата, които имат проблем със слуха, спират да бърборят на около 6-месечна възраст. Ако бебето не издава звуци, е необходимо да се консултирате с педиатър.

Някои бебета започват да изговарят думи още на 9-месена възраст. Но имайте предвид, че има такива, които проговарят доста по-късно на 13 или 14 месеца. Ако бебето е вече на 15 месеца и не говори, или пък не сте в състояние да разберете какво казва, отново е необходимо да се свържете с педиатър. Когато детето е вече на 3 години и продължава да „изпуска” съгласни или да ги замества, например „р” с „л”, може би има слухов проблем или се нуждае от логопед.

Текст -  Текст: Milenita May