Д-р Анатолий Кръстев е АГ специалист в МБАЛ „Надежда“. Завършил е медицина през 1995 г. във ВМИ, Плевен, специалност акушерство и гинекология. Има призната правоспособност по „Диагностична и оперативна лапароскопия в гинекологията” І ниво (Диагностична лапароскопия) – Медицински университет, Плевен, призната правоспособност по „Оперативна лапароскопия в гинекологията” ІІ ниво – Медицински университет, Плевен, както и професионална квалификация по „Ранна диагностика на заболяванията на млечната жлеза” – ВМА, София. Притежава още: професионална квалификация по „Хистероскопия” – Медицински университет, Плевен, професионална квалификация по „Колпоскопия” – Медицински университет, Плевен, професионална квалификация по „Здравен мениджмънт” – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, Свищов.

d r krystev

Дългият му професионален път ни подтикна да го потърсим и да поговорим с него за хормоналния дисбаланс, безкръвните операции, новите технологии, стреса и причините за безплодие. Ето какво ни разказа той.

Д-р Кръстев, какво представляват безкръвните операции, които правите?

Обикновено се правят преди забременяване. Те се водят ендоскопски операции. През малък отвор се въвежда специална игла за инсуфлиране на въглероден двуокис в коремната кухина. Влиза се през коремната стена, оглежда се с камера и се работи.

В кои случаи се правят този тип операции?

Медицината все повече напредва и техниката може да се прилага в почти всички случаи – отстраняване на матка, отстраняване на яйчникови кисти и миомни възли, при ендометриоза, извънматочна бременност или стерилитет, както и при проверяване на проходимостта на маточните тръби и в други случаи. Този тип операции са по-щадящи, особено при жените, които са по-пълни. Възстановяването след тях е много по-бързо.

Хормоналният дисбаланс засяга почти всички хора в момента по земята, каква е причината, едно време нашите баби не са имали такива проблеми?

Духът ни боледува и оттам идват всички болести. Голям проблем е липсата на нормално общуване. В този свят на свръхтехнологии ние все по-малко общуваме, все по-малко се чуваме и уважаваме като хора. Станахме арогантни, живеем в хаос, в стрес. Храним се с некачествена храна. Погледнете съдържанието на продуктите в магазините. Затова организмът ни страда. Едно време нашите баби сигурно не са знаели и за следродилна депресия, нито пък за тежък пубертет. Това пак е заради липса на внимание и на общуване. Липсват морални норми и правила.

Никъде по света няма такива отношения между пациенти и лекари – да се мразят взаимно, да се нападат, да се бият.

Защо зачестяват толкова случаите на безплодие?

Заради качеството на живот – стресът и неправилното хранене водят до стерилитет. Другият проблем е, че все по-често хората решават да имат деца на по-късна възраст. Фертилността намалява – различна е на 20 год., на 30 год. и на 40 год. Всеки сам за себе си трябва да намери начин да промени отношението си, да живее по-добре и позитивно. Имам чувството, че има някакъв план да се произвеждат болни хора, които са лесно манипулируеми, удобни на всеки. Ето, виждаме една нова вълна от млади хора, които тотално отричат лекарствата, което е крайност. Имат донякъде основание – търсят живота на нашите баби и дядовци от едно време. Истината е някъде по средата. Трябва да използваме съвременните технологии, но да живеем разумно с тях, да не си губим корените и връзката с природата.

Миомите пречат ли на забременяването?

По-скоро пречат на самото износване на плода. Много жени раждат с миоми.

Кога е наложително да бъдат премахнати?

Когато растат вътре в кухината и когато смущават функцията на съседни органи. Ако миомата е 10 см, не е достатъчно само да се наблюдава. Защото при евентуална бременност тя ще се удвои и тогава наистина ще има проблеми с износването. Малките миомни възелчета не са проблем, особено ако са в стената и растат извън матката.

По време на раждане случва ли се отстраняване на миома?

Случва се, ако има симптоматика, както е възможно и по време на бременност. Не е често срещано, носи се и съответният риск, разбира се. Затова, ако има миома, по-добре е да се оперира преди, а не по време на бременност, тъй като тогава рискът от спонтанен аборт е много голям.

Има много случаи на билколечение, благодарение на което изчезват миоми?

В света има четири начина за лечение – единият е билколечението, другият е източната медицина – акупунктура, акупресура, третият е хомеопатията и четвъртият – класическата медицина.

Защо не си подадат ръка тези видове медицина?

Ако нещо може да помогне, аз го одобрявам. Работя с колеги, тук при нас е д-р Ликсов, който е завършил акупунктура, и често му изпращам много пациенти – в случаи на проблем със забременяване и болки по време на бременност. С хомеопатия също се лекуват много от пациентите, с билки също, стига да не вредят на бременността. Билколечението трябва да се прилага отговорно. Всичко, което може да бъде полезно за човек, трябва да се използва, без да се злоупотребява или залита в крайности.

Майките все по-често избират да раждат чрез секцио, дори в случаите, в които не е наложително. Това не е ли причина новородените да са с по-слаб имунитет?

Не мисля, че има такова голямо значение, но е добре нещата да вървят по естествен, природен начин. Крайностите никога не са добри в живота. Имаме много пациентки, които забременяват на по-късна възраст. Оттам усложненията се увеличават и възможностите за нормално раждане намаляват.

Каква е причината за ранната менопауза?

Това е генетично предразположение. Имах пациентка, която на 26 год. влезе в менопауза, но тя знаеше, защото при майка й на 30 год. беше спряла менструацията. Момичето се беше постарало и на 22 год. беше родило. Обикновено е генетично, но понякога може да е в резултат на заболяване или просто блокиране. Човешкият организъм е като часовников механизъм с много фини настройки, но още по-съвършено е устроен – с възможности за саморегулиране. И наистина трябва много да го претовариш, за да се повреди по някакъв вандалски начин. Всичко е навързано – един орган разбира за работата на друг и на принципа на обратната връзка те могат да се саморегулират. Затова, ако един орган е с намалена функция, друг може да го стимулира да работи – като началник и подчинен. Има една хипоталамо-хипофизна яйчникова ос – на върха й е кората на мозъка. Тази мозъчна кора може да блокира целия процес на предаване на информация и да доведе до хормонални нарушения. Така че един силен стрес може да блокира нормалната работа на организма ни. Неслучайно има примери за семейства, които години наред не могат да имат деца по естествен път, без да има открита причина. Осиновяват дете и на следващата година раждат. Има неща, които наистина са необясними, за които класическата медицина няма отговор, но източната ги обяснява.

Разговора проведе Драгомира Иванова